Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Lappträskborna har få egna kandidater att rösta på i välfärdsområdesvalet

Från 2021
Uppdaterad 15.12.2021 21:34.
Lågt hus från 1970-talet som är en hälsostation.
Bildtext Kommer hälsogården att betjäna i Lappträsk också i framtiden?
Bild: YLE / Leo Gammals

I Lappträsk ställer endast tretton personer upp som kandidater i valet. Något som kanske kan vara en fördel.

I januari väljer östnylänningarna de politiker som kommer att sitta i Östra Nylands välfärdsområdes första fullmäktige.

Yle Östnyland har samlat in namnen på alla kandidater. Bland de sju kommunerna som ingår i välfärdsområdet sticker bland annat Lappträsk ut med ett litet antal kandidater.

Bland de tretton uppställda Lappträskborna finns veteranpolitikern Benny Engård från SFP. Han har suttit två perioder som ordförande för kommunens grundtrygghetsnämnd.

– Jag tror att tanken är den, att om vi har väldigt många kandidater, så har ingen möjlighet att komma in. Det här gäller säkert alla partier, säger han.

Benny Engård.
Bildtext Benny Engård hoppas att hans parti, SFP, aktivt vill bevara alla de nuvarande betjäningspunkterna som finns i de mindre kommunerna.
Bild: Yle / Hedvig Sandell

Fullmäktigeplatserna är 59 till antalet. Lappträsk har dryga 2 600 invånare medan det i hela välfärdsområdet finns nästan 100 000. Frågan är om någon Lappträskbo alls blir invald.

– Om ingen blir invald från småkommunerna, så är servicen hotad, då sitter man i Borgå och säger att vi stänger det och vi stänger det. Den faran finns förstås hursomhelst, men jag hoppas att åtminstone SFP här i Östnyland ställer sig bakom det att man håller kvar de betjäningspunkter som nu finns, säger Benny Engård.

Han får medhåll av en annan kandidat, centerpartisten Ritva Lill-Smeds. Hon sitter med i kommunstyrelsen och ser också en fördel med kandidatmängden i Lappträsk.

– Egentligen skulle det ha varit bra om det bara hade varit några kandidater som ställer upp. Då det är fråga om ett helt nytt val och då behövs det inte så många, säger hon.

Ritva Lill-Smeds
Bildtext Centerpartisten Ritva Lill-Smeds uppmanar alla att gå och rösta i välfärdsområdesvalet.
Bild: Yle/Fredrika Sundén

Båda två ser hälsogårdens framtid som den stora valfrågan i Lappträsk.

– Den viktigaste frågan är att man ska rösta, samt det att vi får hålla hälsogården och får den hjälp vi behöver: läkare, tandläkare och laboratorium, säger Ritva Lill-Smeds. Detsamma gäller för äldrevården.

– Utmaningarna ligger kring vår hälsogård och att bevara den. Jag vet att många partier talar om mobiltjänster på gummihjul, men jag anser att det måste finnas en betjäningspunkt här i randområdet, säger Benny Engård.

Valrörelsen har så smått satt i gång i Lappträsk. Hur stort intresset blir för välfärdsområdesvalet är ännu en öppen fråga.

– Nu har intresset lite börjat öka. Vi var på veckoslutet på butikens gårdsplan och nu började folk lite fråga, men intresset är lite svagt ännu. Julbestyren och coronan påverkar förstås samt det att vi inte kan ordna några större tillställningar, säger han.

I Lappträsk ställer följande personer upp som kandidater:

Svenska folkpartiet:

Engård Benny, Wallén Gun-Vivian, Wallén Göran

Samlingspartiet:

Kujala Arto

Centern:

Lill-Smeds Ritva, Penninkangas Anne

Kristdemokraterna:

Jämsen Asmo

De gröna:

Westerlund Juha

Sannfinländarna:

Ebeling Juhani, Hietala Maarit, Nieminen Hannu

Vänsterförbundet:

Nenonen Kaisu-Maija

Finlands kommunistiska parti:

Ahokas Jukka

15.12.21 kl. 21.35 Artikeln har kompletterats med tre kandidater från Sannfinländarna. Det totala antalet kandidater i Lappträsk är tretton.

Diskussion om artikeln