Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Nordiska länderna väljer olika vägar för att bekämpa viruset – minister Thomas Blomqvist: "Det finns ingen gemensam strategi"

Från 2021
Uppdaterad 16.12.2021 10:36.
Nrodiska ministrar
Bildtext Det nordiska samarbetet är viktigt, men de nationella strategierna är varje lands ensak.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Bristen på koordinering under coronapandemin lyftes upp under Nordiska rådets möte i Köpenhamn i november. Då antalet smittade ökar verkar de nordiska länderna igen välja olika strategier för att bekämpa viruset.

I takt med att den nya virusvarianten omikron har svept in över Norden har de nordiska regeringarna tvingats ta ställning till vilka restriktioner som ska gälla för att stoppa smittspridningen. De hårdaste restriktionerna hittas naturligt i Norge och Danmark där smittan skenat iväg som mest.

Nordiska rådet
Bildtext Under Nordiska rådets möte i Köpenhamn diskuterades gemensam krisberedskap.
Bild: Magnus Fröderberg/norden.org

Under Nordiska rådets och ministerrådets möte i Köpenhamn i början av november efterlystes bättre samarbete och koordinering vid framtida kriser. De nationella restriktionerna och åtgärderna ser dock i nuläget olika ut i de nordiska länderna.

– Någon gemensam strategi finns det inte, men jag tror inte att någon beslutsfattare har tänkt att vi ska ha en gemensam. Däremot har vi en gemensam lägesbild och vi är medvetna om varandras åtgärder, säger Thomas Blomqvist (SFP) som är minister för nordiskt samarbete.

Olika restriktioner i Norden

Antalet coronafall ökar i alla nordiska länder. Snabbast är ökningen i Danmark och Norge, men också Sverige, Island och Finland har sett en ökning i antal fall. Restriktionerna och åtgärderna skiljer sig dock mellan länderna.

Norge

Alla som reser in till Norge ska registreras och testas för covid-19 vid gränsövergången, eller senast 24 timmar efter att man kommit in i landet.

Väl inne i Norge ska man hålla en meters avstånd till andra, man får endast samlas 10 gäster i privata lokaler med undantag för på jul och nyår då 20 personer får samlas. Man ska helst träffas utomhus. Man blir inte serverad alkohol på barer och restauranger eller i hotell.

Utöver det ska man ha munskydd om det blir trångt och helst arbeta hemifrån.

Universitet och högskolor ska gå över till mer digital undervisning, men skolorna hålls fortfarande öppna.

Danmark

Från Finland kan man som fullvaccinerad resa till Danmark utan test eller isolering. För att komma in på restauranger behöver man visa upp ett covidintyg som antingen visar att man är vaccinerad eller nyligen har testat negativt för covid-19.

Munskydd ska bäras inomhus när man inte sitter ner och barer stänger senast klockan 12 på natten. Butikerna som annars säljer alkohol dygnet runt slutar sälja alkohol efter 12.

I Danmark gäller hemundervisning i landets skolor fram till den 5 januari.

Sverige

I Sverige, där smittan inte är lika utbredd som i Norge och Danmark, gäller lättare nationella rekommendationer. Folkhälsomyndigheten har ändå varnat för skärpta åtgärder inom de närmaste veckorna.

Sverige har inga inreserestriktioner för resenärer från de övriga nordiska länderna. Från och med den 21 december kommer man kräva covidpass av alla som reser in i landet.

I nuläget ska man uppvisa vaccinationsbevis vid större evenemang och bära munskydd vid trängsel samt försöka hålla avstånd.

Island

Fullvaccinerade som reser till Island måste visa upp ett negativt test vid gränsen. I övrigt gäller munskydd, social distansering och barer och restauranger måste stänga klockan 22.

Förbättrat informationsutbyte

Under hösten presenterade Finlands tidigare försvarsminister Jan-Erik Enestam en rapport om hur de nordiska länderna kunde bli bättre på koordinering och gemensam krishantering.

Han sade då till Svenska Yle att coronakrisen fungerat som en väckarklocka för att det behövs mer nordiskt samarbete. Det här för att regionen ska kunna bli den mest integrerade i världen år 2030, vilket är de nordiska ministrarnas mål.

– Under coronapandemin har man nog inte tagit ett steg framåt mot det här målet utan snarare tvärtom, sade Jan-Erik Enestam då och syftade bland annat på de stängda gränserna.

De snabba besluten gällande gränsstängningar och restriktioner som skilde sig mellan de olika länderna tidigare under pandemin gjorde det speciellt svårt för personer som levde i gränsregionerna.

Thomas Blomqvist menar att man under pandemins gång har lärt sig om vikten att informera de övriga länderna om vilka åtgärder man tänker införa.

– Jag skulle nog våga säga att dialogen, samarbetet och informationsutbytet är tätare nu, svarar Blomqvist på frågan om det har skett konkreta förändringar i samarbetet sedan våren 2020.

Thomas Blomqvist.
Bildtext Thomas Blomqvist (SFP) är minister för nordiskt samarbete.
Bild: Karoliina Simoinen / Yle

Däremot tycker Thomas Blomqvist att det är upp till varje land att införa de restriktioner och åtgärder som de anser är nödvändiga.

– Men det som är viktigt är att vi har en gemensam lägesbild och att vi utbyter erfarenheter. Utgående från det fattar man sina egna beslut, och de kan variera trots att man har samma lägesbild, säger han.

Kommer gränsövergångarna att fungera bättre om man inför gränsstängningar i Norden för att förhindra smittspridning?

– Vi ska inte spekulera i att stänga gränser ännu. Målsättningen är att vi med andra åtgärder ska klara av att hantera den här pandemin, framför allt med vaccinering och allmänt god hygien och tillräckliga avstånd och så vidare. Vi får ta det sedan om det blir aktuellt, säger Blomqvist.

Diskussion om artikeln