Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Sista chansen innan jul – skidskyttarna tävlar i Le Grand Bornand, Seppälä och Hiidensalo visar väg för de övriga finländarna

Från 2021
Segraren Tiril Eckhoff var prickfri i det liggande skyttet, men missade ett skott i det stående.
Bildtext Tiril Eckhoff har haft stora problem den här säsongen.
Bild: imago images / Christian Heilwagen / All Over Press

Förra veckan i Hochfilzen blev det igen en placering bland de tio främsta för Tero Seppälä, medan Olli Hiidensalo gjorde sitt bästa lopp hittills med att vara elfte i sprinten. Nu då skidskyttevärldscupen gör en sista anhalt innan jul i franska Le Grand Bo

Tero Seppälä och olli Hiidensalos prestationer i årets världscup har varit glädjande nyheter för skidskyttevännerna. Nu äntligen finns det igen en chans på en finsk pallplacering på herrsidan.

I Le Grand Bornand kan vi till och med få se två finländare i söndagens masstart, för första gången på länge. Men på damsidan har den här säsongen inte bjudit på många glädjeämnen.

För tillfället är det Suvi Minkkinen som går bäst av de finska damerna. Speciellt på vallen har Minkkinen varit snabb och säker. I söndagens jaktstart var hon 24:e, efter bra skytte. Det här var hennes bästa placering i karriären.

Blir det någon jakt- eller masstart?

Nu när det bara återstår en tävlingsvecka innan julpausen skulle de finska damerna gärna få visa några tecken på gryende form. På torsdagen åker damerna sprint.

Om de inte då lyckas ta sig in bland de 60 främsta betyder det att jullovet startar efter bara en tävling i Frankrike. På lördag åks jaktstart och på söndag masstart.

Om det inte blir en plats bland de 60 främsta i sprinten blir det ingen jatkstart eller masstart för damerna.

Segraren Tiril Eckhoff var prickfri i det liggande skyttet, men missade ett skott i det stående.
Bildtext Tiril Eckhoff har varit långt från fjolårets storform
Bild: imago images / Christian Heilwagen / All Over Press

Men de finska damerna är ingalunda de enda har haft det motigt. Fjolårest världscuppvinnare Tiril Eckhoff är bara en skugga av vad hon var i fjol. Eckhoff har bara en placering bland de femton främsta. Också Dorothea Wierer har haft stora problem att komma igång.

Ska de kunna vända på trenden redan nu innan jul eller är de de svenska och belarusiska damerna som rensar prisbordet igen? Kan Marte Olsbu Røiseland eller de franska damerna utmana på hemmaplan?

Tävlingsprogram i Le Grand Bornand

to 16.12 kl. 15.10 damer sprint

fre 17.12 kl. 15.05 herrar sprint

lö 18.12 kl. 13.55 damer jaktstart

lö 18.12 kl. 15.55 herrar jaktstart

sö 19.12 kl. 13.40 damer masstart

sö 19.12 kl. 16.40 herrar masstart