Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Upptrappningen i Ukraina överskuggade mötet med EU:s östliga partnerländer – Marin: "Vi måste vara förberedda på att situationen kan förvärras"

Från 2021
Sanna Marin
Bildtext Sanna Marin diskuterar med sina kollegor från Polen och Tjeckien.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

EU ser möjligheter men också utmaningar i sitt östra grannskap. Det var slutsatsen efter gårdagens toppmöte mellan EU-ledarna och EU:s östliga partnerskapsländer. Mycket fokus riktades på Rysslands hotfulla agerande mot Ukraina.

BRYSSEL Rysslands militära upptrappning vid Ukrainas gräns överskuggade toppmötet mellan EU-ländernas stats- och regeringschefer och EU:s fem partnerländer dit även Ukraina hör. Analyserna om vad Ryssland egentligen är ute efter varierar.

– Vi ska förstås sträva efter att krisen inte förvärras och söka lösningar på situationen. Samtidigt måste vi vara förberedda på att situationen förvärras betydligt, sa statsminister Sanna Marin (SDP) efter mötet.

Marin betonar att EU måste föra fram ett tydligt budskap i fråga om Ukraina, och att EU inte kan ställa sig vid sidan om då USA och Ryssland diskuterar.

Det behövs också ett fortsatt engagemang från EU:s sida för det belarusiska folket, konstaterar Marin.

Som en symbolisk gest hade man reserverat en plats åt Belarus vid gårdagens toppmöte, som valt att lämna partnerskapssamarbetet.

Dörren står ändå öppen för Belarus om landet accepterar de demokratiska principerna och de medborgerliga rättigheterna.

– Vi hoppas att utvecklingen i Belarus ska vara mer demokratisk, säger Marin.

Stöd och investeringar

EU:s östliga partnerskap syftar till att stärka de politiska banden mellan EU och fem länder i Östeuropa och Sydkaukasien, alltså Armenien, Azerbajdzjan, Georgien, Moldavien och Ukraina.

I samband med mötet enades man om en gemensam förklaring för att utveckla samarbetet. Målet är att stävja stabiliteten och välståndet samtidigt som man uppmuntrar till nödvändiga reformer.

I paketet ingår en ekonomisk investeringsplan på 2,3 miljarder euro för regionen som kan utökas till 17 miljarder via offentliga och privata investeringar.

Kampen mot klimatförändringen och utbyggnaden av digital infrastruktur är områden där EU gärna samarbetar med de östliga partnerskapsländerna.

– Partnerskapet bygger på värderingar: Rättsstatens principer, förvaltning, grundläggande rättigheter och demokrati, sa Europeiska rådets ordförande Charles Michel efter mötet.

Omikron oroar

I dag, torsdag, blir det ett ordinarie toppmöte de 27 EU-ledarna emellan där man bland annat diskuterar coronaläget. Mer insatser för att trappa upp vaccinationstakten behövs.

– Den spridning vi nu ser av nya varianter visar än en gång på vikten av att alla länder får ta del av vaccinet, inte bara i Europa utan runtom i världen, säger Sveriges statsminister Magdalena Andersson.

– Vi kommer aldrig att övervinna pandemin förrän hela världens befolkning fått möjlighet att vaccinera sig.

Utöver vacciner kommer EU-ledarna också att diskutera energipriser, krishantering, migration och de ekonomiska utsikterna för euroområdet.