Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Rekordmånga journalister har fängslats i år – men färre har mördats än tidigare

Från 2021
En man grips av polis. Han står mellan två poliser, nerböjd medan de håller ner honom.
Bildtext En rysk journalist blir gripen av polis under en demonstration för belarusiska journalister.
Bild: STELLA Pictures/ddp/abaca press

I år har 488 journalister och andra inom mediebranschen fängslats runtom i världen. Det är den högsta siffran sedan Reportrar utan gränser började sammanställa statistiken.

När det gäller dödade journalister har det gått tvärtom. Årets barometer visar att 46 journalister dödats i år, vilket är den lägsta siffran bokförd. Situationen har blivit något bättre i och med att konflikterna i Mellanöstern stabiliserats något.

"Men antalet journalister som gripits som en följd av sitt arbete har aldrig varit så här många sedan Reportrar utan gränser började publicera rapporterna år 1995", skriver organisationen i ett pressmeddelande.

Ökningen beror främst på våldsamma ingripanden mot journalister i Belarus, Myanmar och Hongkong. Speciellt många kvinnliga journalister har gripits och fängslats.

Andelen gripna kvinnliga journalister har ökat med en tredjedel jämfört med fjolåret.

Flest fängslade i Kina – de nya säkerhetslagarna påverkar

Kina står för merparten av de fängslade journalisterna. De nya säkerhetslagarna i Hongkong har lett till att 127 journalister fängslats i år.

Efter Kina kommer Myanmar med 53 fängslade journalister. Myanmar följs av Vietnam (43 fängslade), Belarus (32) och Saudiarabien (31).

65 journalister och andra medieanställda har hållits som gisslan i år – de flesta av dem i Mellanöstern (Syrien, Irak och Jemen).

Människor håller upp plakat med bilder på gripna belarusiska journalister.
Bildtext Många världen över har visat stöd för belarusiska gripna journalister. Den här bilden är från en demonstration i Polen.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Mexiko och Afghanistan de farligaste länderna

Andelen mördade journalister var störst år 2016. Sedan dess har siffran gått neråt i takt med att konflikterna i Syrien, Irak och Jemen lugnat ner sig något. På grund av det har färre journalister rest till länderna.

De flesta av de 46 journalister som dog mördades.

"65 procent av journalisterna blev särskilda måltavlor och mördades", skriver organisationen i rapporten.

Enligt reportrar utan gränser är Mexiko och Afghanistan de farligaste länderna att röra sig i för journalister. Sju av dödsfallen skedde i Mexiko och sex i Afghanistan. Därefter kommer Jemen och Indien där totalt åtta journalister dött (fyra per land).

En man med kamera står framför en skylt där det står "journalistik är inte ett brott".
Bildtext Också i Egypten är journalisternas situation sämre. Den här bilden är från en demonstration efter att journalister vid Al Jazeera gripits och fängslats.
Bild: EPA/All Over Press

Läget bäst i Norden

Journalisternas situation i Norden är bättre än i övriga världen. Norge listas som etta i organisationens lista över länder och regioner där pressfriheten och friheten för journalister är bäst.

Efter Norge kommer Finland, Sverige och Danmark. Island placerar sig på plats nummer 16.

I allmänhet kan man säga att läget i EU är bra. En journalist har mördats i EU i år, den nederländska kriminalreportern Peter R. de Vries. Ingen journalist i EU har fängslats i år.

Längst ner på pressfrihetslistan kommer Nordkorea. Kina och Vietnam finns också i botten tillsammans med flera länder i Mellanöstern.

Källor: Reportrar utan gränser, AFP