Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Totalsågade Diamond League-regeln skrotas – alla resultat räknas igen då segern ska avgöras

Från 2021
Senni Salminen hoppar.
Bildtext Senni Salminen är en som påverkas av regelförändringen. Hon har kritiserat det tidigare upplägget.
Bild: HM CROPIX/SIPA/Shutterstock/All Over Press

Kast- och hoppgrenarna får en efterlängtad regelförändring i friidrottens Diamond League. Ligan meddelade på onsdagskvällen att formatet där det sista resultatet avgör skrotas.

– Jag hoppades att de fattat att de har mer eller mindre alla idrottare och coacher emot sig i det här. När det startade blev det sådana gigantiska protester att jag trodde de tänkt till och ändrat sig, konstaterade diskusens supertränare Vesteinn Hafsteinsson redan inför säsongen.

Daniel Ståhls tränare visste vad han talade om. Den nya regeln som Diamond League tog i bruk var kontroversiell.

Målet var att göra sändningarna mer spännande. Resultatet blev enligt många ett fiasko.

I praktiken gick regelförändringen ut på att det endast var de tre bästa i hopp- och kastgrenarna som gick vidare till den sista omgången. Och det var resultaten från den sista omgången som avgjorde rangordningen mellan dem.

Fortsättningsvis bara tre i "final"

Det ledde bland annat till att trestegshoppningens suveräna etta Yulimar Rojas blev utan segern i galan i Monaco, då hon steg över sitt sista hopp. Istället vann Jamaicas Shanieka Ricketts.

Segerresultatet var 14,29. Rojas längsta hopp för tävlingen mätte 15,12.

– Det här är helt åt skogen, det kan man slå fast. Man börjar nog fundera ifall regeln är i kraft nästa år, det är så många som är emot den, dundrade Senni Salminen som också deltog i tävlingen i Monaco.

Nu bekräftar Diamond League att man skrotar regeln. Från och med säsongen 2022 gäller resultaten från de tidigare omgångarna igen.

Men ligan står fast vid att det bara är de tre främsta som går vidare till den sista omgången. Och då den sista omgången avgörs ska galan i övrigt stå stilla – inga andra grenar ska pågå samtidigt.

I motsats till stortävlingar ska dessutom den som leder tävlingen stå för sitt sista försök först, därefter tvåan och till sist trean.

Diskussion om artikeln