Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Flera fall av omikronvarianten har konstaterats i Egentliga Finland – sprids redan i samhället, tror överläkare

Uppdaterad 16.12.2021 16:33.
En drive-inteststation, med en vit bil och en sjukskötare i skyddsutrustning.
Bildtext Enligt överläkare Esa Rintala är det omöjligt att hänga med trots testning och smittspårning, sedan då omikronvarianten börjar sprida sig. Arkivbild.
Bild: Silja Viitala / Yle

Totalt 12 fall av omikronvarianten har konstaterats i Egentliga Finland. Det berättar ansvariga överläkaren för smittsamma sjukdomar vid Åbo universitetscentralsjukhus, Esa Rintala. Allt tyder på att varianten nu sprids i samhället, säger han.

Källan till smittan är känd i största delen av de fall som konstaterats i Egentliga Finland.

– Men i enskilda fall är det här oklart, säger Rintala.

De första omikronfallen som konstaterades i landskapet var relaterade till ett sällskap som hade rest från Sverige till Finland. De senaste fallen är ändå inte relaterade till den smittkedjan, säger Rintala.

– Omikron sprids snabbt och leder till nya smittkedjor och fall.

Enligt Institutet för hälsa och välfärd, THL är omikronvarianten tre gånger så smittsam som deltavarianten.

Alla fall har varit lindriga eller symtomfria

Hittills har de omikronfall som konstaterats i landskapet varit bland symtomfria personer eller så har symtomen varit lindriga. Om omikronvarianten ger lindriga eller inga symtom så är det omöjligt att hinna i kapp viruset med tester och smittspårning, säger Rintala.

– Vi kommer inte att hänga med utan den kommer att sprida sig. Det är inte frågan om att smittspårningen skulle vara ineffektiv, utan en del av de som smittas utvecklar inte symtom. Då är ingen smittspårning tillräckligt effektiv, säger Rintala.

Enligt Rintala är det sannolikt att omikron blir den vanligaste varianten också i Egentliga Finland.

– Det är omöjligt att veta när det sker. Men om vi jämför med hur det har gått i resten av världen så sker det troligen i snabb takt.

Enligt Rintala kan det också vara positivt om omikronvarianten visar sig ge främst lindriga symtom eller är symtomfri hos många. Då kan coronaviruset omvandlas till ett virus, som främst ger lindriga förkylningssymtom, säger Rintala.

I en presskonferens på torsdagen sade ledande sakkunniga Carita Savolainen-Kopra från THL att det verkar som om omikron ger en lindrigare sjukdomsbild. Det visar resultat från Afrika.

– Men patientmaterialet är fortfarande rätt litet, och bestod av mestadels unga personer och därför kan man inte dra långtgående slutsatser i det här skedet, sade hon.

Diskussion om artikeln