Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

HS: HUS intensivvårdplatser ska bli 20-30 procent fler – fullmäktige godkände nästa års budget

Koronasuojautumista.
Bildtext Hela 15-20 procent av intensivvårdsplatserna i hela landet har tagits upp av coronapatienter.
Bild: Toni Pitkänen / Yle

Det är en brist på vårdplatser på intensivvårdsavdelningarna inom Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt. Nu finns planer på att permanent öka antalet platser med 20-30 procent.

- I Finland är antalet intensivvårdplatser snävt tilltaget, säger chefsöverläkare Jari Petäjä, som Helsingin Sanomat har talat med.

När det då händer något som gör att behovet blir större räcker kapaciteten inte till.

Att öka antalet intensivvårdsplatser kommer inte att gå i en handvändning, konstateras i artikeln. Man behöver inte bara utrustning och utrymmen, utan också specifikt kunnande bland personalen. Att lära sig det specialkunnande som behövs på en intensivvårdsavdelning tar flera år.

HUS fullmäktige beslöt på torsdagen att godkänna budgeten och verksamhetsplanen för nästa år. I den nämns möjligheten till rekrytering av personal och vikten av att minska på köerna till specialvård.

Det är inte bara ont om intensivvårdsplatser för vuxna inom HUS. På Nya barnsjukhuset har man varit tvungna att flytta barns operationer framåt. Det är oftast just efter operationer som barn behöver intensivvårdsplatser.

Just nu har HUS 60-70 platser för vuxna, beroende på hur mycket personal som finns tillgänglig. På intensivvårdsavdelningen för nyfödda borde det finnas 16 platser, och på barnens intensivvårdsavdelning 14 platser.

Om man ser till hela landet har 15-20 procent av platserna inom intensivvården använts av coronapatienter, och tidvis mera. Läget ser inte ut att bli bättre under en överskådlig framid. Också inflyttning till regionen påverkar behovet. När det gäller barnens intensivvård har covid-19 inte påverkat situationen.