Hoppa till huvudinnehåll

Yles synpunkter

Peter Sjöholm: Svenska Yle stärker sin samhällsjournalistik ytterligare

Från 2021
Man i kavaj och vit skorta tittar in i kameran. Mannen är allvarlig.
Bild: Kimmo Räisänen

Den trovärdiga och förklarande samhällsjournalistiken har aldrig varit viktigare än nu och därför har vi på Svenska Yle under hösten och vintern valt att sätta i en extra växel för att ytterligare utveckla vårt nyhets- och aktualitetsutbud.

Allt har – som alltid – gjorts med hela vår publik i fokus.

Från och med nästa år kommer vi att förstärka vår samhällsredaktion med ännu fler reportrar som bevakar både Svenskfinland, Finland och världen. Vi har samtidigt valt att även förstärka vår nyhetspodcast, Nyhetspodden, som går på djupet med dagens största och viktigaste nyheter. Från och med januari kommer Nyhetspodden att ingå i Aktuellt 17 i Yle Vega, och där betjäna den publik som helst tar del av sitt samhällsinnehåll i radion.

Förutom Nyhetspodden kommer Aktuellt 17 också fortsättningsvis att bjuda på dagens stora händelser i Svenskfinland, Finland och världen genom att förklara, utmana och erbjuda nya insikter.

Samtidigt finns det även ett stort sug efter snabb information på svenska.yle.fi, något som vi sett bland annat under coronapandemin. Finlandssvenskarna vill veta det senaste om vad som händer, men ju längre krisen pågår, desto större är behovet att verkligen förstå vad som händer. Därför behövs en satsning på ännu mera analyserande och kontextualiserande bevakning på webben. Vi kommer även här att fortsätta utveckla vårt innehåll, så att vi kan erbjuda den bästa möjliga upplevelsen för dem som tar till sig nyheterna på svenska.yle.fi. Vi har även tänkt på dig som gärna tar del av din samhällsjournalistik i videoformat och utökat resurserna även där.

Nyhetsinnehållet finns i kärnan av public service och den fördjupade samhällsjournalistiken är väldigt viktig för oss på Svenska Yle

― Peter Sjöholm, redaktionschef

Det är för dig vi dukar vi upp vårt aktualitetsbord från tidig morgon till sen kväll, sju dagar i veckan och 365 dagar om året, på alla våra kanaler och plattformar. Så slå dig ner och ta del av landets högklassigaste samhällsutbud på svenska vare sig du gör det på Yle Fem, Yle Vega, Yle X3M, Yle Arenan, Svenska.yle.fi eller i våra tjänster Nyhetskollen och Yle-appen.

Peter Sjöholm,
Redaktionschef, Svenska Yle