Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Cononavaccineringarna går snabbt framåt – en del håller paus vid jul och nyår

Från 2021
Coronavaccin doseras inför vaccineringstillfälle.
Bild: Mirva Ekman / Yle

I Vasa gavs förra veckan 3600 doser coronavaccin, av dem var över 3000 tredje dosen. Det gör Vasas ledande överläkare Heikki Kaukoranta nöjd. I Mellersta Österbotten är vaccinationstakten bland de snabbaste i landet.

För att snabba på vaccinationstakten uppmanade familje- och omsorgsminister Krista Kiuru (SDP) i början av veckan kommunerna att utbilda till exempel närvårdare för de ska kunna vaccinera.

Heikki Kaukoranta på Vasa stad säger att deras möjligheter att snabba på vaccinationstakten är begränsad eftersom vi i december bara har två och en halv arbetsveckor.

– Jag är jättetacksam för de pensionärer som redan nu har kommit för att hjälpa oss. Vi får se om vi får studerande också. I våras försökte vi få med arbetshälsovården i vaccineringen. De lovade först att komma med, men sen visade det sig att små och medelstora företag valde att deras anställda skulle vaccinera sig kommunalt eftersom de inte ville betala för den här tjänsten.

God vaccintäcknig trots paus

I Mellersta Österbotten har man varit näst flitigast med att ge den tredje dosen av coronavaccinet. Inom Soite behövs inga fler händer för att sköta vaccinationerna eftersom vaccineringarna håller paus över julhelgen.

Fler hjälpande händer skulle i alla fall behövas i den fortsatta vaccineringen säger Soites serviceområdeschef Jukka Aro. Vårdsamkommunen behöver ändå inte vaccinera under julhelgen för att uppnå en god vaccintäckning.

I Korsholm ordnas drop in-vaccinering vid Korsholms hälsovårdscentral också i mellandagarna, den 28 och29.12 och den 3.1.2022. I Korsholm ringer vårdpersonal upp alla som är 80 år eller äldre för att erbjuda en tredje vaccindos. Kommunen meddelar att den äldsta befolkningen redan har ringts upp och alla kommer att bli kontaktade inom december.

I Jakobstad fortsätter vaccineringarna också under mellandagarna. Tider för mellandagar och år 2022 kan bokas elektroniskt eller genom att ringa. I Jakobstad kan de som fyllt 60 år och alla som hör till riskgrupp boka tid för tredje dosen.