Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

På intensiven i Åbo är corona närvarande varje minut: "Det är svårt att få respiratorn att räcka till då lungorna är i så dåligt skick"

Från 2021
Uppdaterad 19.12.2021 12:47.
Åbo universitetscentralsjukhus intensivvårdsavdelning
Bildtext I övervakningsrummet tar sjukskötarna hand om nersövda patienter. Ofta jobbar man parvis, men om en patient ska svängas kan sex eller sju sjukskötare behöva hjälpas åt.
Bild: Arash Matin / Yle

På intensivavdelningen vid Åbo universitetscentralsjukhus ligger flera patienter med coronasmitta och kämpar för sina liv.

Den här förmiddagen, i mitten av december, behöver sex patienter med svår covid-19 intensivvård i övervakningsrum 1 och 2.

Fem av sex patienter är nersövda, eftersom de är kopplade till respirator via ett rör i luftstrupen.

Åbo universitetscentralsjukhus intensivvårdsavdelning
Bildtext En av patienterna tvättas inne i övervakningsrummet.
Bild: Arash Matin / Yle

Sjukskötare Sanna Nerjanto har precis gjort ett 2,5 timme långt pass inne i övervakningsrummet och kommer ut ur rummet både törstig och svettig, med skyddskläder från topp till tå.

– En av dem där inne mår lite bättre, men de andra mår inte bra, berättar Nerjanto.

Finns det en risk att de dör?

– Naturligtvis. Den risken finns alltid då man ligger på intensiven. Just nu har vi svårt att få respiratorerna att räcka till då lungorna är i så dåligt skick, säger Nerjanto.

Sjukskötare Sanna Nerjanto tar av sig en ljusblå skyddsjacka, ovanpå munnen och näsan har hon ett munskydd.
Bildtext Sjukskötare Sanna Nerjanto tar av sig skyddskläderna då hon kommer ut ur övervakningsrummet.
Bild: Marie Söderman / Yle

Corona är med i bilden varje dag

Sanna Nerjanto har jobbat drygt 20 år som sjukskötare på intensiven i Åbo och vid det här laget är det krävande jobbet med svårt sjuka coronapatienter det nya normala.

Tack vare noggrann hygien och fungerande rutiner har de anställda på avdelningen själva klarat sig från coronasmitta, men våren 2020 var utmanande.

– Jag är inte rädd, men i början var det osäkert då vi visste så lite om corona. Efter att vaccinet kom kändes det tryggare och nu vet vi också mer om sjukdomen. Vi vet vad vi kan eller inte kan göra för patienterna, säger Nerjanto.

Åbo universitetscentralsjukhus intensivvårdsavdelning
Bildtext Sjukskötarna borstar tänderna på en nersövd patient på intensiven.
Bild: Arash Matin / Yle

Under pandemin har Sanna Nerjanto sett hur coronapatienterna på intensiven blivit yngre.

Det här bekräftas också av sjukhusets chefsöverläkare Mikko Pietilä.

– Den äldre befolkningen har ett väldigt gott vaccinskydd. Nu är det mest 30-50-åringar vi ser här och de flesta på intensiven är ovaccinerade. Fortfarande är coronavaccin det bästa skyddet mot svår sjukdom, säger Pietilä.

Åbo universitetscentralsjukhus intensivvårdsavdelning
Bildtext Patienterna övervakas dygnet runt.
Bild: Arash Matin / Yle

Sjukskötarna är bredvid om patienten dör

Inga obehöriga får vistas i övervakningsrummet och varje person som går in i rummet måste ta på sig skyddskläder och rena skor. Utgången sker genom en annan dörr än den man kom in genom, och efter avslutat pass ska skyddskläderna kastas eller föras till tvätt.

Eftersom besökare inte är välkomna får anhöriga inte heller vara intill en som är nära att dö. Intensivvårdaren kan vara den sista som håller patienten i handen då livet tar slut.

Åbo universitetscentralsjukhus intensivvårdsavdelning
Bildtext Munskydd, visir och och en specialgjord huva måste vara på. Sjukskötare Soile Ranne trivs med sitt jobb, hon är en av dem som fick inbjudan till slottet den 6 december.
Bild: Arash Matin / Yle

Hur gör sjukskötarna för att orka med ett jobb där både svår sjukdom och sorg är närvarande?

– Det gäller förstås att ta hand om sig själv. Man ska göra saker man gillar. Vi har också mycket glädje på jobbet och vi stöder varandra, säger Nerjanto.

Under fritiden satsar hon på sina hobbyer, att träffa vänner, att umgås med sin man och att gå på promenader med hunden. Att grubbla på hur coronaläget ser ut om några veckor är ingen idé.

– Jag tar en dag i taget. I dag har vi gjort ett gott jobb, i morgon går det också bra. För mig funkar det bäst att tänka så.

Åbo universitetscentralsjukhus intensivvårdsavdelning
Bildtext Patienterna kläs på och av, medicineras, tvättas och svängs.
Bild: Arash Matin / Yle
Arash Matin
Bildtext Det är ovanligt att journalister får besöka coronaavdelningar. Yles fotograf Arash Matin (på bilden) måste också ta på sig full skyddsutrustning innan han fick gå in i övervakningsrummet.
Bild: Minna Rosvall / Yle

Diskussion om artikeln