Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Inresereglerna skärps igen på grund av omikronvarianten – också vaccinerade ska coronatestas

Uppdaterad 16.12.2021 16:29.
resenär på helsingfors-vanda
Bildtext Det blir svårare att resa in till Finland.
Bild: Esa Syväkuru / Yle

Coronafallen ökar och omikronvarianten blir vanligare också hos oss vilket tvingar statsrådet att igen begränsa reglerna för inresa till Finland. Bland annat skärps reglerna för inresa från Norge, Danmark och Storbritannien.

Social- och hälsovårdsministeriet och Inrikesministeriet ordnade en gemensam pressträff på torsdag eftermiddag.

I den deltog familje- och omsorgsminister Krista Kiuru, inrikesminister Krista Mikkonen, avdelningschef Taneli Puumalainen och regeringsrådet Liisa Katajamäki.

Negativt test krävs också av vaccinerade

Krista Mikkonen konstaterade inledningsvis att deltavarianten fortfarande dominerar men omikronvarianten sprids snabbt. Bara 34 omikronfall har konstaterats i Finland hittills, men vid en presskonferens tidigare idag presenterades uppskattningen att en fjärdedel av fallen inom HUS kan vara omikron.

Omikronvarianten ska nu stoppas vid gränsen, eller åtminstone försöker vi göra Finlandserövringen långsammare. Det var ministrarnas besked i dag.

Från och med tisdagen den 21 december måste resenärer som kommer från länder utanför EU och Schengenområdet, och som fått en full vaccinationsserie, också uppvisa ett negativt covid-19-test som är högst 48 timmar gammalt.

De nya kraven gäller fram till den 16 januari.

Fortsatta diskussioner i kväll

Krista Kiuru berättade för sin del att de ministrar som ansvarar för de här frågorna senare i dag kommer att diskutera nya regler för inresa också för EU- och Schengen-medborgare.

Redan nu har det gått ut direktiv till regionförvaltningsverken om att ankommande från Norge, Danmark, Storbritannien måste genomgå coronatest vid ankomsten.

Testet kan kringgås om resenären uppvisar ett högst 48 timmar gammalt, negativt testintyg. Omikronvarianten har också upptäckts hos resenärer från Nigeria – därför gäller samma regler också nigerianer.

Det är sannolikt att Sverige också tas med i den här gruppen. Det kommer att bli problematiskt för Åland och vid Finlands gräns mot Sverige i norr, konstaterade minister Krista Kiuru. (SVT meddelar i dag om 84 nya omikronfall).

Arbetet att stoppa omikronvariantens framfart kräver mycket resurser och mycket personal. Frågan är om vi borde göra avkall på kompetenskrav på personalen, undrade Kiuru.

– Vi får hoppas att de utländska julklapparna är positiva – jag menar såklart negativa, sade Kiuru.

Finländska resenärer rekommenderas ta förhandstest i avgångslandet

Finländska medborgare som reser till Finland rekommenderas ta ett förhandstest i avgångslandet och ett snabbtest efter hemkomsten, för att vara på säkra sidan. Institutet för hälsa och välfärd torde ha ett förslag klart om det här. Det beskedet kom avdelningschef Taneli Puumalainen med.

Samtidigt avstår Finland från de specialarrangemang som gällt resenärer från ett antal stater i södra Afrika. Omikronvarianten har redan spridit sig runtom i världen – därför är speciella restriktioner för det här området inte längre motiverade, heter det.

Hela Lappland nu i samhällsspridningsfasen – restauranger börjar kräva covidintyg

Statsrådet har också sett över förplägnadsrörelsernas verksamhet i områden som övergått till epidemins samhällsspridningsfas. Från och med lördagen omfattas restauranger och krogar i hela landskapet Lappland och i Södra Savolax sjukvårdsdistrikt av samma begränsningar som övriga delar av landet där samhällsspridning råder.

Förordningen innebär att serveringen av alkohol ska upphöra i alla restauranger klockan 17, och restaurangerna får hålla öppet för kunder klockan 05–18. Att servera alkoholdrycker efter klockan 17.00 är tillåtet endast genom att kräva covidintyg av kunderna.

Företagshälsovården bör engageras i vaccineringarna

I dag blev det också klart att man gör ett nytt försök att ta med företagshälsovården i vaccinationerna för att försnabba processen så att en högre vaccinationstäckning inte fördröjs. Det är kommunernas sak att nu se till att företagshälsovården kommer med.

– Vi kommer att bevaka att så sker, intygade Kiuru.

Syftet med ändringen av förordningen är bland annat att frigöra de resurser som kommunerna använder för vaccinationsverksamhet för andra uppgifter.