Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Vädret blir kallare nästa vecka, men ännu för tidigt att säga om det blir en vit jul i Svenskfinland

Uppdaterad 16.12.2021 15:44.
En snöig gata i gamla stan i Borgå.
Bildtext Österbotten får sannolikt en vit jul, resten av Svenskfinland kan åtminstone få ett tunt snötäcke, som bilden från Borgå den 9 december.

Nästa vecka blir vädret kyligare och klarare, på många håll kan solen titta fram. Det här bådar gott också för julvädret, men det är ännu för tidigt att säga vilka delar i vårt land som får en vit jul.

– Det ser ju ganska lovande ut men det är ännu en vecka till julafton så det går inte att säga med säkerhet hur vädret ser ut under julen, säger Yles meteorolog Anne Borgström.

För tillfället är det plusgrader i så gott som hela Svenskfinland, men trenden är att vädret nu går mot det kallare.

De närmaste nätterna sjunker temperaturen och kan det bli nära noll grader. Senast på måndag blir det minusgrader i så gott som hela landet.

När temperaturen går från plus till minus blir det samtidigt risk för halka på gator och vägar.

– Det kan bli nära -10 grader, men det kan vara varmare i Åboland, på Åland och vid sydkusten, säger Borgström.

Vädret blir nästa vecka liknande som vädret var i början av december. Inga större mängder nederbörd väntas.

Beroende på vindens riktning så har ändå kustremsan risk för ymniga snöbyar.

Österbotten får troligtvis en vit jul

Borgström vågar inte lova vilka delar av Svenskfinland som får en vit jul, men just nu ser det ut som om hela landet åtminstone får minusgrader under julhelgen, vilket betyder att vi slipper den senaste veckans grått dystra väder.

– De delar som har snö nu kommer troligtvis att ha snö också i jul, säger hon.

Just nu har Vasa 16 cm snö, medan både Åbo, Åland och sydkusten är snöfria. I till exempel Lojo och delar av Esbo har man snö.

– Det är svårt att säga om de områden som nu är torra kommer att hinna få något snötäcke till jul. Knappast kommer det så mycket att man till exempel kan åka skidor, men det finns en chans att det kommer en liten hinna snö som lyser upp lite, säger Borgström.

Vilka områden löper då störst risk att få en svart jul? Enligt Borgström är det främst Egentliga Finland och överlag de sydvästra delarna som kan bli utan snö. Men helt säkert är det ännu omöjligt att säga.

Varje jul är vit i norr

Hur vanligt är det då egentligen med en vit jul?

I norr är varje jul vit, enligt statistik från meteorologiska institutet. Vid syd- och västkusten, där vädret är mildast, är bara varannan jul vit.

I resten av Svenskfinland kan man räkna med att sex till åtta jular av tio är vita.

De snörikaste jularna i vårt land har infallit åren 1915, 1965, 1981, 1981 samt 2010. Annandagen 1965 var snötäcket rekordtjockt. Då uppmättes en snömängd på över en halv meter också i Södra Finland, i Tusby var snötäcket uppemot 85 centimeter.

Sedan 1911 har Helsingfors upplevt 38 så kallade svarta jular helt utan snö. Senast tre jular i rad var helt snöfria var jularna 2015-17.

I norr är det i normalt omkring 40 centimeter snö kring jul, medan mellersta Finland har omkring 30 centimeter snö och södra Finland 5-10 centimeter.