Hoppa till huvudinnehåll

Sport

"Jukka Jalonen ställd mellan två eldar, kan han säga nej till Mikko Rantanen?" Borde Lejonlotsen nobba NHL-spelare i hemma-VM?

Från 2022
Uppdaterad 01.01.2022 14:11.
Mikko Rantanen under en ishockeymath.
Bildtext Mikko Rantanen är en jättestjärna i sitt Colorado Avalanche, platsar han i vilken VM-trupp som helst?
Bild: Richard A. Whittaker/Icon Sports / All Over Press

Yle Sportens nyårsspecial reder ut hur många medaljer Finland tar i Peking – och om det är ändamålsenligt för chefstränaren Jukka Jalonen att plocka ut så många NHL-spelare som möjligt till hemma-VM i Tammerfors.

På med säkerhetsbältet: Vi har ett Superår med stort S på kommande: OS i Peking, hemma-VM i ishockey, EM och VM i friidrott, EM (damer) och VM (herrar) i fotboll – allt det här står på menyn under de kommande tolv månaderna.

Det vattnas i munnen för deltagarna i Yle Sportens nyårsspecial: sportjournalisterna Anki Karhu, Toffe Herberts och Kaj Kunnas.

En trio som tror på framgång i OS, som inleds om drygt en månad.

Men hur många blåvita medaljer blir det i Peking? Här går panelens åsikter isär. Herberts tror på fem medaljer, Kunnas på sex och Karhu på sju.

– Jag tror att Finland har hittat sin nivå. Det blev fem medaljer i Vancouver, fem i Sotji och sex i Pyeongchang, säger Herberts och fortsätter med att räkna upp medaljörerna han har i sina papper.

Yle Sportens nyårsspecial: Idrottskorruptionen kulminerar – och Jukka Jalonen står inför tuffa val

30:20

Han tror att bägge hockeylandslagen fixar medalj, liksom Iivo Niskanen på 15 kilometer klassiskt. Dessutom finns det medaljpotential i herrarnas och damernas lagsprint i längdåkning, damernas stafett och i nordisk kombination i form av Ilkka Herola.

Herberts säger att ribban ligger lågt för Finland.

– Det gäller att, precis som i Tokyo, undvika att göra alla tiders sämsta OS.

Krista Pärmäkoski åker i mål i Ruka.
Bildtext Kan Krista Pärmäkoski fixa en medalj eller två?
Bild: Lehtikuva / Vesa Moilanen

Bottennoteringen i vinter-OS är ett silver och fyra brons, om man räknar bort OS i Lake Placid 1932 då Finlands trupp bestod av sju idrottare.

Karhu räknar med medaljpotential i snowboard och freestyle och levererar en gissning på sju medaljer, medan Kunnas landar på en kompromiss: sex stycken. Han slår till med ett guldtips i snowboard.

– Rene Rinnekangas! Han är en härlig typ och jag tror på hans positiva aura.

Tre månader efter OS i Peking är det dags för nästa hockeyhöjdpunkt på herrsidan: hemma-VM i Tammerfors och Helsingfors.

Men hur hett är ett VM precis efter att OS-guldet avgjorts? Panelens svar: glödhett.

– Jag litar på hockeymagin och den nya hallen i Tammerfors. Vi är ett hockeyfolk och ett hemmamästerskap kommer att locka publik. I Nordamerika spelar VM ingen roll oavsett, säger Karhu.

Herberts backar upp sin kollega. Han påpekar att stämningen var magisk då Finland ordnade VM 2012 tillsammans med Sverige och att stämningen var allra bäst i Tammerfors av alla städer i hemma-VM 2003.

– Tammerfors är Finlands hockeyhuvudstad, det tycker jag att vi kan slå fast. Det kommer att bli otroligt speciellt med miljontals tittare. Hockeyn kommer att vara överallt i maj.

Borde Jalonen säga nej till NHL-spelare?

Många NHL-spelare brukar tacka nej till ett VM-uppdrag efter säsongen – men ett mästerskap på hemmaplan kan öka intresset bland de blåvita profilerna. Särskilt för stjärnor med koppling till Tammerfors, som Patrik Laine och Aleksander Barkov.

Kunnas drömmer redan om en trupp fylld med affischnamn.

– Varenda NHL-kille som inte är med i Stanley Cup-slutspelet kommer att anmäla sig frivillig till laget. Det är möjligt att vi har med 15–20 NHL-killar i truppen.

Herberts kommer med ett inflikande:

– Handen på hjärtat, tror du att Jukka Jalonen tar med 15–20 NHL-spelare i ett VM-lag? Det tror jag nämligen inte, säger Herberts och motiverar påståendet med uttalanden som Lejonlotsen gjort.

Jukka Jalonen har gjort sina bästa resultat med anonyma gossar, men kan han säga nej till Mikko Rantanen och Aleksander Barkov?

Kaj Kunnas

Jalonens stora styrka är att bygga slagkraftiga, välbalanserade lag – inte nödvändigtvis av de största profilerna. Det bästa exemplet är det anonyma VM-laget som gick hela vägen 2019 och slog ut Sverige på vägen. Då bestod Tre Kronor av en trupp fylld till brädden med NHL-talang.

I det här klippet kan ni höra panelen diskutera NHL-spelarnas medverkan i VM.

Yle Sportens nyårsspecial: Därför blir det sex medaljer i OS – borde Jukka Jalonen nobba NHL-spelare i VM?

43:19

Det här är Kunnas väl medveten om. Han säger att Jalonen tidigare haft problem med att maximera kapaciteten av stjärnspäckade trupper.

– OS i Vancouver 2010 är det bästa exemplet, då Teemu Selänne och Olli Jokinen och många andra vände sig mot honom. Han har gjort sina bästa resultat med anonyma gossar, men kan han säga nej till Mikko Rantanen och Aleksander Barkov? Där är han ställd mellan två eldar. Han är tvungen att ta med dem, säger han och fortsätter:

– En sak som gör det lättare är att många av killarna spelade i det lag som Jalonen tränade till JVM-guld 2016. Killarna har vuxit upp med honom, det var inte fallet med Selänne eller generationen innan.

Patrik Laine ja Aleksander barkov.
Bildtext Laine tog VM-guld som junior med Jalonen som tränare – liksom Aho, Rantanen och Puljujärvi.
Bild: EPA/All Over Press

Herberts:

– Rantanen och Aho tackar han såklart inte nej till, men jag tror att Jalonen nöjer sig med 8–12 NHL-spelare.

Oavsett så kommer truppen att vara högklassig. Kunnas påpekar att lirare som Valtteri Filppula, Tony Sund och Leo Komarov håller till i Europa.

– Många från Jokerit platsar också. Det blir en blandsallad och en stor fest. Tänk om det blir både OS-guld och VM-guld i ishockey. Då blir Finland tokigt! säger Kunnas.

Diskussion om artikeln