Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Nu kan inget stoppa Verstappens titelfest – Mercedes stallchef sågar FIA efter att ha kastat in handduken: "Fri tolkning av regelboken"

Från 2021
Lewis Hamilton och Max Verstappen.
Bildtext Lewis Hamilton och Max Verstappen gjorde upp om VM-titeln under en makalös säsong.
Bild: imago images/HochZwei/ All Over Press

Klappat och klart, Max Verstappen är världsmästare i formel 1. Sista tvivlet försvann när Mercedes valde att inte gå vidare med sin överklagan. Däremot haglar kritiken från stallchefen.

Fyra dagar efter den högdramatiska F1-avslutningen i Abu Dhabi kan vi sätta slutpunkten för säsongen. I kväll får Max Verstappen pris som mästare – och samma dag valde Mercedes att lägga ner vapnen.

Deras protester mot tävlingsledningen föll i söndags, och nu har också deras vilja att överklaga besluten till det internationella bilsportförbundet FIA fallit.

I ett pressmeddelande skriver Mercedes att de har fört en dialog med FIA och formel 1-ledningen för att få klarhet i regelverket för framtiden.

"Vi välkomnar FIA:s beslut att upprätta en kommitté för att genomlysa det som hände i Abu Dhabi och utveckla reglerna och beslutfattandet i formel 1. Vi välkomnar också att de har bjudit in stallen och förarna i det här", skriver Mercedes.

Blev ett enkelt byte

Protesten efter loppet handlade i första hand om hur tävlingsledaren Michael Masi agerade efter att Nicholas Latifi kraschade och säkerhetsbilen kallades ut på banan med några varv kvar att köra.

Masi flyttade bilarna som låg mellan Hamilton och Verstappen för att få i gång loppet inför det sista varvet. Verstappen hade hunnit byta däck och då var Hamilton ett enkelt byte – och den omkörningen avgjorde titelstriden.

"Vi vill rikta största respekt till Max och hans säsong. Du gjorde den här titelstriden helt episk. Vi gratulerar Max och stallet, och vi ser fram emot att fortsätta duellera på banan."

Kommer inte till galan

Pressutskicket följdes upp av att stallchefen Toto Wolff pratade med medier för första gången sen målgången i säsongsfinalen.

Wolff var arg som ett bi i Abu Dhabi – och han har inte släppt det hela.

Varken han eller Hamilton kommer att dyka upp på prisgalan i Paris. I stället blir det en teknisk direktör som tar emot priset för stallets åttonde raka konstruktörstitel.

– Jag är lojal till Lewis, och jag har också en personlig integritet, säger Wolff enligt Autosport.

– Jag försöker hantera ilskan runt förarmästerskapet och samtidigt känna glädje och stolthet över konstruktörstiteln.

Stark känsla av orättvisa

Enligt hemsidan The Race är Wolff övertygad om att Mercedes hade starka bevis.

– Om man tittar på det juridiskt och det hade hanterats i en normal rättsprocess, hade det nästan varit garanterat att vi hade vunnit. Problemen finns i strukturerna i FIA. De kan inte kritisera sitt eget arbete. Det är en skillnad i att ha rätt och att ta det till rätten.

Wolff säger att varken stallet eller Hamilton vill avgöra titeln i juryrummet, men att känslan av orättvisa var stark.

– Det handlade inte bara om otur. Man gjorde en fri tolkning av regelboken.

Diskussion om artikeln