Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Nu ska det visas covidintyg på teatern och biografen i Österbotten

Från 2021
Uppdaterad 16.12.2021 18:58.
Kulttuuritila Nuijamiehen katsomo.
Bildtext Biograferna i Österbotten måste nu kräva coronapass.
Bild: Kalle Purhonen / Yle

Regionförvaltningsverket inför begränsningar som berör bland annat teatrar och biografer. Ska över 50 personer delta så ska alla krävas på covidintyg.

Nya begränsningar gäller i Vasa sjukvårdsdistrikt från och med måndag 20 december: Alla offentliga tillställningar och allmänna sammankomster inomhus med över 50 personer förbjuds.

Enligt det tidigare beslutet från november har arrangörer kunnat strunta i begränsningar (med andra ord: inte behövt kräva covidintyg) gällande antalet deltagare så länge varje person haft en sittplats. Men nu börjar samma regler gälla i Vasa sjukvårdsdistrikt som redan är i kraft i sjukvårdsdistrikten i Mellersta Österbotten och Södra Österbotten.

Oberoende egen sittplats måste besökarna från och med den 20 december visa upp ett covidintyg om deltagarantalet överstiger 50 personer. Personer yngre än 16 år behöver inte visa intyg.

Wasa Teater är redo

På Wasa Teater har man varit beredda på att det i något skede blir aktuellt att ta i bruk covidintyget.

Det är inte något som ni är besvikna över?

– Nej. I och med att det redan krävs inom så många branscher så tycker vi att det är helt bra att det införs så att fler står på samma linje, säger teaterns marknadsföringschef Jan Fröjdö.

Information om vad som gäller kommer att skickas ut via pressmeddelande och kommer också att hittas på teaterns webbsidor.

– Alla kommer också att få ett SMS om att de ska vara redo att visa sitt coronapass hos oss, säger Fröjdö.

Wasa Teater skulle hur som helst ha tvingats införa kravet på covidintyget efter årsskiftet när den nya teaterrestaurangen öppnar.

Enligt de nuvarande restriktionerna får restauranger som säljer alkohol endast hålla öppet till klockan 18. Det här undgår man genom att kräva kunderna på intyg.

Verksamheten på Ritz har redan tidigare krävt intyg

På Ritz i Vasa berättar verksamhetsledare Jessica Mattila att man redan en tid haft i bruk covidintyget.

– Vår caféverksamhet förutsätter coronapass för att vi ska kunna ordna evenemang, säger Mattila.

Kvinna lutar sig mot en bardisk. Hon ler mot kameran.
Bildtext Jessica Mattila.
Bild: Yle/ Isabella Lindell

Ritz ordnar bland annat konserter och fungerar också som en biograf.

Således innebär inte de nya begränsningarna några förändringar för Ritz del.

Hur har folk reagerat på att de måste visa covidintyget?

– Främst positivt. Men inte är ju alla nöjda med det. Det är både och. Men vi har kunnat informera bra på förhand så att alla som köpt biljetter fått informationen i samband med det, säger Mattila.

"Vi scannar passen och så är det inget mer med det"

BioRex har biografer landet runt, bland annat i Jakobstad och i Vasa. Begränsningarna kom inte som någon överraskning.

– Vi konstaterade på ett möte i måndags att innan veckan är slut så ska det visas coronapass på alla evenemang i hela landet. Vi scannar passen och så är det inget mer med det. Förhoppningsvis uppmuntras nu också de sista osäkra att gå och ta vaccinet, säger vd Aku Jaakkola.

Aku Jaakkola elokuvateatterissa.
Bildtext Aku Jaakkola.
Bild: Dani Branthin / Yle

Jaakkola menar dock att lagen, som den är skriven, är omöjlig att följa till punkt och pricka.

– Vi borde väl göra så att vi släpper in 50 personer i salen och sen när person 51 dyker upp så kör vi ut alla ur salen och ber alla visa passet. Men så kan man ju inte göra. Så därför gör vi så att vi kontrollerar passet på alla visningar, stora som små.

Hur Bio Showtime i Närpes kommer att göra är ännu oklart på torsdag eftermiddag.

Närpes stads kultursekreterare Victor Strömbäck säger att man måste bekanta sig med Regionförvaltningsverkets beslut och diskutera saken i stadens pandemigrupp.

Covidintyget kan inte användas vid allmänna sammankomster

Enligt Regionförvaltningsverkets beslut kan man vid allmänna sammankomster inte undgå begränsningen på högst 50 personer. Covidintyg kan alltså inte tas i bruk vid allmänna sammankomster.

Med allmänna sammankomster menas demonstrationer eller andra tillställningar som ordnas i syfte att utöva mötesfriheten och i vilka även andra än de som uttryckligen inbjudits kan delta eller följa.

Med offentliga tillställningar avses å sin sida nöjestillställningar, tävlingar, uppvisningar och andra med dessa jämförbara tillställningar som är öppna för allmänheten. Hit räknas då till exempel föreställningar på teatrar och biografer.

Regionförvaltningsverkets beslut är i kraft till den 19 januari.