Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Sjundeå installerar inte kameror vid stationen – i stället vill kommunen putsa upp området och satsa på belysning

Övervakningskamera vid polisinrättningen i Villmanstrand.
Bildtext I det här skedet blir det ingen kameraövervakning vid Stationsområdet i Sjundeå. Arkivbild.

Sjundeå kommer i det här skedet inte att installera kameraövervakning vid stationsområdet för att på det sättet motverka brott. Det kostar en hel del samtidigt som området verkar vara rätt tryggt.

I stället ska kommunen först utreda om man kunde förbättra belysningen, snygga upp området och om det finns möjlighet att installera kameraövervakning på privata områden.

Det är samlingspartiets fullmäktigegrupp som har lämnat en motion om att installera kameraövervakning vid området kring Sjundeå station. Enligt politikerna kan kameraövervakningen hjälpa utreda möjliga förseelser och samtidigt fungera i förebyggande syfte.

Dessutom kunde övervakningen lugna ner oroligheter på stationsområde.

"Oroligheter har ökat markant i området vid Sjundeå station, speciellt sommaren 2020", skriver politikerna i sin motion.

Enligt motionen skulle kameraövervakning vara ett speciellt effektivt sätt att bekämpa brott på en liten ort som Sjundeå, där endast en huvudled leder genom stationen.

Dyrt att ansluta sig till Esbos system

Sjundeå kommun har nu utrett vilka möjligheter det finns att sätta upp kameraövervakning.

Kommunen kan enbart övervaka sitt eget område. Ett juridiskt hållbart sätt att förverkliga kameraövervakning på en offentlig plats kunde vara samarbete med polisen, på samma sätt som Esbo gör det.

Det finns tekniska förutsättningar för att ansluta sig till Esbos system, men det kostar minst 10 000 euro. Utöver det kommer kostnader för personalresurser och underhåll.

Enligt polisen är Sjundeås allmänna säkerhetsläge bra. Det förekommer inte många brott och antalet utryckningar är få.

Därför vill kommunen först utreda hur områdets allmänna belysning och snygghet kan förbättras och vilka möjligheter det finns att installera kameraövervakning på privata områden, som till exempel i affärscentret.

Dessutom ska man undersöka om det lönar sig att öka antalet farthinder.

Om de här åtgärderna inte räcker utreder man vidare möjligheten att ansluta sig till Esbo stads existerande system.