Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

ECB räknar med att inflationen stabiliserar sig nästa år

Från 2021
Uppdaterad 16.12.2021 16:36.
ECB:s huvudkontor i Frankfurt
Bildtext Europeiska centralbankens torn i ett dimmigt Frankfurt.
Bild: Esa Syväkuru / Yle

Europeiska centralbanken ECB har beslutat att hålla styrräntan oförändrad. Däremot kommer ECB att stegvis att trappa ned stödköpsprogrammet PEPP.

Programmet som infördes för att stöda europeiska ekonomier under pandemin kommer att avslutas i slutet av mars nästa år. ECB:s styrelse beslutade samtidigt att lånen i PAPP kommer att kunna förnyas till slutet av 2024.

Samtidigt utvidgas uppköpsprogrammet för värdepapper, APP.

ECB:s chef Christine Lagarde uppgav att inflationen stigit kraftigt främst på grund av de höga energipriserna och problem i leveranskedjorna. Men ECB räknar med att inflationen kommer att stabiliseras på under två procent under nästa år.

Lagarde underströk att penningpolitiken måste förbli flexibel för att kunna hantera den osäkerhet som coronapandemin fortsätter att skapa.

Britterna höjer räntan

Besluten betyder att ECB trappar ned sina pandemistödåtgärder klart långsammare än USA och Storbritannien.

Den amerikanska centralbanken Fed meddelade i går att dess stödåtgärder kommer att trappas ned betydligt snabbare. Det betyder att den amerikanska styrräntan kan höjas på sommaren.

Storbritanniens centralbank Bank of England beslutade tidigare i dag att höja sin styrränta med 0,25 procentenheter för att bromsa in inflationstakten.

Också Fed understryker hotet från inflationen. ECB nöjer sig däremot med att konstatera att alla bankens instrument kan användas om inflationen inte stabiliseras under två procent.

Storbritannien är det första G7-landet som höjer sin styrränta sedan pandemins början.