Hoppa till huvudinnehåll

Donera prat

Går mellandagarna långsamt? Då har vi den perfekta aktiviteten för dej

Från 2021
person donerar prat i sitt vardagsrum
Bildtext Ibland mår man gott av att ta en paus i julstressen och göra något på eget bevåg.
Bild: Frans Villanen / Yle

Kan du gissa varifrån människor kommer baserat på deras dialekt, är du överkonstapel inom språkpolisväsendet eller tycker du helt enkelt om att diskutera svenskan i Finland? Då är Donera prats nyaste tema garanterat något för dig!

Resterna av julmaten är bortskrapade från tallriken och julklapparna provkörda. Nyårsafton hägrar några dagar bort och de återstående mellandagarnas schema gapar tomt. Vad ska man göra då?

Då kan man till exempel donera prat.

Nytt språktema

Mellandagarna till ära introducerar gänget bakom kampanjen Donera prat ett nytt tema som alltid är aktuellt – Svenskan i Finland. Genom att donera ditt prat bidrar du samtidigt till att skapa mer fungerande tjänster på svenska i framtiden.

Donera prat

Det nya temat innehåller allt från kniviga finlandssvenska ord och uttryck till mer seriösa frågor om hur väl man klarar sig på svenska i de tusen sjöarnas land. Vad tycker du själv? Via länken www.doneraprat.fi kan du berätta om dina erfarenheter.

“Genom att donera ditt prat bidrar du samtidigt till att skapa mer fungerande tjänster på svenska i framtiden.”

Något för alla

Svenskan i Finland är det femte temat i kampanjen. Donera prat lanserades i slutet av november och innehöll då fyra teman: Idrottsögonblick, Relationer & Sex, Mitt studieliv samt Djur och Natur.

Bland de olika frågorna undrar vi till exempel hurdana minnen du har från stafettkarnevalen, vilka evenemang du minns bäst från studietiden, hurdant förhållande du har till naturen och mycket mer.

Tanken med dessa teman är att alla finlandssvenskar ska finna minst ett tema som engagerar dem och sporrar till prat. Varje tema innehåller mellan sex och åtta frågor.

Så här donerar du

Räddaren i vården?

Då tillräckligt många människor donerat sitt prat kan forskare och programutvecklare skapa en röststyrning som förstår och kan kommunicera på finlandssvenska.

Det här underlättar mycket till exempel inom vården. Enligt Krister Lindén, forskningsdirektör vid Helsingfors universitet, kan röststyrning bidra till att minska på vårdarens administrativa arbete och samtidigt möjliggöra mer tid med patienter.

– Efter ett patientbesök kan en läkare nu prata in vad som har skett under besöket och det här pratet omvandlas automatiskt till en journal i text. Men i framtiden är det möjligt att ha en digital assistent som sitter och lyssnar på besöket och automatiskt gör en utskrift när läkarbesöket är över. Läkaren kunde då bara redigera texten och spara tid, säger Lindén.

I skrivande stund har kampanjen redan samlat in över 50 timmar. För statistikintresserade kan vi även avslöja att temat Djur och Natur lockat flest donatorer. Vad tror du det beror på? Låt oss höra i kommentarsfältet!

Har du redan testat vårt populära Dialektquiz?

Diskussion om artikeln