Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Sara Grönqvist blir tf kyrkoherde för Väståbolands svenska församling: "Jag har saknat och längtat efter församlingsvardagen"

Från 2021
Uppdaterad 17.12.2021 08:57.
Glad skrattande kyrkoherde i Pargas.
Bildtext Sara Grönqvist vill vara sig själv och inte spela en roll då hon vid årsskiftet tar över som tf kyrkoherde i församlingen.
Bild: Jesper Alm / Yle

Efter tre år med andra uppgifter vid kyrkostyrelsen är Sara Grönqvist tillbaka där hon vill vara.

– Det projekt jag arbetat med vid kyrkostyrelsen tog slut och i våras meddelade jag min chef att jag hellre jobbar inom församlingen, säger Grönqvist. Sedan uppstod ett behov då Harry Backström meddelade om pension och jag meddelade i min tur att jag var intresserad av uppdraget.

Domkapitlet visade grönt ljus och Grönqvist visste i princip vad uppdraget går ut på eftersom hon arbetade som kyrkoherde en kort period för ett antal år sedan.

– Jag valde innan allt stod klart att dessutom kontakta församlingens förtroendevalda för att höra deras åsikt i frågan, säger Grönqvist. Jag hoppas att de ska kunna stödja mig och församlingen när vi går framåt tillsammans.

Några stormiga år bakom

Det har stormat kring Väståbolands svenska församling de senaste åren men nu hoppas församlingsmedlemmar Yle Åboland talat med på litet lugn och ro. Grönqvist kan inte kommentera det som skett tidigare inom församlingen och vill se framåt.

Förtroendevalda vill se en ledare som syns i samhället och som är både lyhörd och har förståelse.

– Jag har varit tjänstledigt några år och kan inte kommentera i detalj det som pågått under den tiden, säger Grönqvist. Nu vill jag försöka ena församlingsmedlemmarna för att vi tillsammans ska kunna göra ett bättre jobb.

Grönqvist betonar att som anställd inom kyrkan och församlingen jobbar man mycket med sig själv som verktyg och det kräver styrka och tålamod.

– Det är viktigt att ta hand om sig själv för att hitta den kraft som krävs i det här arbetet, säger Grönqvist. Det hoppas jag som lyhörd chef efter årsskiftet kunna hjälpa de anställda med och jag väntar mycket på att få träffa alla gamla bekanta och nya anställda som jobbar inom församlingen.

Kyrkoherden ansiktet utåt i vått och torrt

Grönqvist anser att kyrkoherden är församlingens ansikte utåt och är den som ska kommunicera församlingens budskap till det omkringliggande samhället.

– Här måste jag jobba med mig själv för jag är inte alltid så bekväm i rollen som språkrör och knäpper hellre bort samtalen än kommenterar, säger Grönqvist. Som enskild präst kan man välja att tiga men som kyrkoherde kommer det med uppdraget att vara den som svarar på frågor.

Sara Grönqvist: "Kyrkoherden är församlingens ansikte utåt

5:08

Respekt för varandra är det som styr verksamheten inom och utanför församlingen anser Grönqvist.

– Det är alltid både positivt och negativt att vara i rubrikerna. Forskning visar att då det skrivs om församlingar så får och mister kyrkan samtidigt medlemmar oberoende hur journalisterna skriver.

Men enligt Grönqvist har vi alla ett ansvar och ett uppdrag att göra här på jorden.

– Mitt är att vara församlingspräst och kyrkoherde och ditt uppdrag är att vara journalist, säger Grönqvist. Men med ömsesidig respekt för våra uppdrag kan det här bli en bättre värld.

Högmässa på trettondagen

För tillfället har Grönqvist semester men vid årsskiftet inleder hon sitt arbete som tf kyrkoherde i Väståbolands svenska församling.

– Jag vill önska alla en god jul och ett fridfullt nytt år men har samtidigt en önskan till alla församlingsmedlemmar, säger Grönqvist. På trettondagen är det högmässa och jag hoppas att så många som möjligt vill delta då.

Pargas kyrka med julgran framför klockstapeln.
Bildtext Här blir det högmässa på trettondagen och då hoppas Sara Grönqvist, tf kyrkoherde, på fullt hus.
Bild: Linus Hoffman / Yle

Grönqvist längtar redan till att få ha gudstjänst med församlingsmedlemmarna för det är då man kan träffa nya och gamla medlemmar inom församlingen.

– Under pandemin har kyrkans roll blivit viktigare och vi kan erbjuda stillsamhet men också gemenskap för alla och envar.

Diskussion om artikeln