Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Kronobypolitiker inför välfärdsområdesvalet: "Vi vet vad vi vill ha, sen ser vi vad det blir"

Från 2021
Uppdaterad 17.12.2021 12:48.
Skylt med texten Österbotten och Kronoby.
Bild: Jakob Lillas / Yle

Om drygt fem veckor stundar välfärdsområdesval. Men några löften om fortsatt samarbete med Soite finns fortfarande inte i sikte för Kronobyborna. - Det är ytterst osäkert om det går att göra några som helst avtal, säger Sixten Dalvik (PRO Kronoby).

Kronobyborna som fortfarande har sitt vårdsamarbete tillsammans med Soite i Mellersta Österbotten går till välfärdsområdesval i Österbotten.

Fullmäktigeordförande Marika Hagnäs (SFP) är förväntansfull inför valet och hon är nöjd med Kronobys fyra SFP-kandidater.

– Vi hör till landskapet Österbotten och röstar där, och fullmäktige har beslutat att vi ska lobba för att behålla närservicen och trygga vårdkedjorna norrut.

– Så vi har många frågor som är viktiga för oss, säger Hagnäs.

Fullmäktiges viceordförande Sixten Dalvik (PRO Kronoby) är inte lika förhoppningsfull inför valet.

– Vården för vår del är helt osäker. Hur det går för oss hänger på det nya fullmäktige som nu väljs. Ingen annan kan ta beslut för vår del, säger Dalvik.

Familje- och omsorgsminister Juha Rehula besökte Kronoby.
Bildtext Familje- och omsorgsminister Juha Rehula besökte Kronoby redan för fem år sen. Reformen föll den gången, men Kronobyfrågan är fortfarande lika het.
Bild: Yle/Mikaela Löv-Aldén

Landskapsgränser sätter käppar i hjulet

Utgångspunkten efter vårdreformen är att social- och hälsovårdstjänsterna ska organiseras inom landskapen.

Den vård som i dag produceras på plats i Kronoby kommer åtminstone att skötas i Österbottens välfärdsområdes regi efter reformen.

Har ni fått några klara besked, vet ni alls vad som väntar?

– Det som är bra är att man tillsatt en arbetsgrupp som ska bereda frågan och det känns bra och visst har det förekommit viss löften. Vi vet vad vi vill ha, så ser vi hur det blir, vi ser tiden an säger Hagnäs.

I arbetsgruppen sitter bland annat Malin Brännkärr och representanter från vården i Kronoby.

Sixten Dalvik säger att det är högst osäkert om det går att göra några undantag för Kronobys del.

– Om man ser på den nya lagstiftningen så är möjligheterna minimala. Möjligheten vore avtal som rör hela det norra området, man kan inte gynna enbart en kommun, säger Dalvik.

Bara fullmäktige kan göra avtal

Sixten Dalvik säger att situationen bara blivit stramare och stramare. I början lät ett fortsatt samarbete med Karleby mera lovande, men Dalvik säger att möjligheterna runnit ut i sanden.

– Tidigare hette det att avtal går att ordna, samma ministrar säger i dag att Kronoby kanske har en viss valmöjlighet, säger Dalvik.

Hittills har Kronobypolitikerna inte hört om några genombrott i förhandlingarna mellan Vasa sjukvårdsdistrikt och Soite, säger Dalvik.

– Det är tjänstemän som förhandlar och de kan ingenting besluta eller lova. Det är de nya förtroendevalda som efter valet kan ta beslut för vår del. Så vi lever lite flytande för tillfället, säger Dalvik.

Minna Korkiakoski-Västi
Bildtext Det är Österbotten som har makten över Kronobybornas fortsatta vård säger Minna Korkiakoski-Västi.
Bild: Kalle Niskala / Yle

Österbotten har ansvaret och makten

Soites vd Minna Korkiakoski-Västi säger att beredningen av Kronobybornas vård fortsätter under Vasas ledning. Eftersom det är Österbottens välfärdsområde som får ansvar för att ordna vården i Kronoby.

Korkiakoski-Västi säger att en Kronobybo kan välja att ha sin vårdcentral i Karleby också i framtiden, men då betyder det att alla besök i så fall sker i Karleby.

– Det som hänt är att man från Vasas håll utnämnt beredningsansvariga och hållit inledande palavrar och man har också bjudit in vårdpersonal från Kronoby, säger Korkiakoski-Västi.

Marina Kinnunen som är direktör för Vasa sjukvårdsdistrikt bekräftar att huvudansvaret, anordnaransvaret, för vården i Kronoby kommer att ligga på Österbotten.

– Huvudlinjen är att Vasa och Österbotten kommer att ha ansvar för åtminstone den vård som produceras och fysiskt finns i Kronoby kommun, säger Kinnunen.

Nu håller man på att förbereda det nya välfärdsområdets verksamhet efter vårdreformen. Det finns det tre arbetsgrupper som jobbar med detta, och en av dem är tillsatt just specifikt för Kronobyfrågan.

Men Kinnunen stänger inte dörrarna norrut.

– Det finns många områden där vi gärna samarbetar. Till exempel vad det gäller ambulanserna. De här frågorna ska vi gå igenom i arbetsgruppen, men vi har inte ännu kommit så lång att planerna konkretiserats, säger Kinnunen.

E-byggnaden på Vasa centralsjukhus
Bildtext Marina Kinnunen lovar att Kronobyborna ska garanteras en lika bra vård som övriga österbottniska kommuner.
Bild: YLE/Mira Myllyniemi

Kronobyborna kommer att få vård

Marina Kinnunen säger att alla kommuner befinner sig i ett nytt läge, men visst är Kronobys situation annorlunda i och med byte av anordnare av vården.

Men Kronobyborna ändå kan vara lugna.

– Kronobyborna kommer att få vård också efter vårdreformen. Det viktigaste i Österbottens vårdstrategi är fungerande närservice, och det gäller Kronobyborna i lika hög grad som de övriga kommunerna i Österbotten, säger Kinnunen.

Nu skulle det löna sig att rösta

Marika Hagnäs hoppas att Kronobyborna går till valurnorna den 23 januari.

– Jag tror att vi är ganska duktiga på att rösta, och jag tror att den här frågan varit så het så länge att invånarna är intresserade av att delta och påverka.

Sixten Dalvik tror å sin sida att valdeltagandet riskerar att bli lågt för Kronobybornas del.

– Det är min tippning. Det kan också vara svårt att välja vem man ska rösta på om när man inte vet något om slutresultatet av vårdreformen för vår del. Då är det svårt att välja kandidat, säger Dalvik.

Minna Korkiakoski-Västi säger att Soite skulle vara berett att fortsätta betjäna Kronobyborna. Många Kronobybor skulle gärna även i fortsättningen få sin vård i och i samarbete med Karleby. Det är nära och bekvämt.

Men nu ska de rösta med Österbottens välfärdsområde och det är där som makten att påverka ligger säger Korkiakoski-Västi.

– Nu skulle det verkligen löna sig för Kronobyborna att vara aktiva i valet. De behöver förtroendevalda som kan bevaka deras intressen inom Österbottens välfärdsområde, säger Korkiakoski-Västi.