Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Lejonen släppte in snöpligt självmål i slutsekunderna – då nollade hete Harri Säteri tjeckerna i straffavgörandet

Från 2021
Lejonen firar efter seger i EHT.
Bildtext Det blev en skön EHT-start för Finland.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Harri Säteri var namnet för kvällen i Lejonen. KHL-målvakten var utmärkt i 65 minuter, sen stängde han butiken i straffläggningen. Nu firar hockeylandslaget segern med en omild natt.

Finland öppnade veckans EHT-turnering med en knapp vinst över Tjeckien. 3–2-segern i Prag kom efter straffar – och efter slutsignalen konstaterar förbundskaptenen Jukka Jalonen att det var svettigt.

– Det blir oftast tajta matcher i de här turneringarna. Kul att sist och slutligen vinna matchen. Tjeckien brukar vara vassa på straffar, säger Jalonen till Discovery.

Det rådde ingen tvekan om att KHL-proffset Harri Säteri var namnet med stort N för kvällen i Lejonen. Alldeles utmärkt i 65 minuter öppet spel och fenomenal i straffläggningen med fem räddade tjeckiska försök.

Harri Säteri räddar skott i landslaget.
Bildtext Harri Säteri tog det allra mesta.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Säteri tog totalt 35 skott, men han tvingades släppa in ett snöpligt mål i slutsekunderna av tredje perioden. Finland var på väg mot full pott då Sakari Manninen olyckligt styrde in 2–2 i egen kasse.

– Det grämer förstås att släppa in ett sånt mål, men vi slet hela kvällen. Vi spelade starkt i boxplay och hade en bra målvakt, säger Jalonen.

Debutant gjorde mål

Om Säteri var den största segerorganisatören och Peter Tiivola blev segerskytt i straffprotokollet, fanns det flera andra positiva detaljer för Jalonen att plocka med sig på planet till Moskva.

Landslagsdebutanen Anton Levtchi var en som lyckades. Tapparasuccén höll på att bli hjälte med sitt allra första mål i Lejonen.

Dessutom landar den väloljade formationen med Markus Granlund, Sakari Manninen och Teemu Hartikainen på pluskontot. Manninen gjorde matchens första mål och visade lite av sin kapacitet.

Lejonen firar mål mot Tjeckien i EHT.
Bildtext Sakari Manninen (i mitten) gjorde Finlands första mål i matchen.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Salavet Julajev Ufa-trion är till och med en möjlig mästerskapskedja då vi byter kalender och tittar mot de stora turneringarna nästa år.

– Det syns på isen att de har spelat tillsammans en längre tid. De har kemin i kedjan, säger Jalonen.

Morgonhockey mot Kanada

Direkt efter matchen bänkar sig Lejonen i ett chartrat flygplan tillsammans med Tjeckiens lag. Jalonen förutspådde en lång kväll innan han och spelarna får lägga huvudet på kudden.

– Jag skulle tippa på att klockan är fem lokal tid på morgonen innan vi är på hotellet i Moskva. Sen blir det en träning på fredag och match på lördag morgon. Det är lite annorlunda, men det är samma matchstart för båda lagen.

På lördag väntar morgonhockey mot Kanada (start klockan 10) och på söndag blir det avslutning mot hemmanationen Ryssland.

Euro Hockey Tour

Tjeckien–Finland 2–3 efter straffar (0–1, 1–0, 1–1, 0–0, 0–1)

9.27 Sakari Manninen (Markus Granlund, Ville Pokka) 0–1

32.41 Jan Kovar (Milan Gulas) 1–1

47.52 Anton Levtchi (Joonas Kemppainen) 1–2
59.49 Milan Gulas (Jan Kovar) 2–2

65.00 Peter Tiivola 2–3

Ryssland–Sverige 1–0 (0–0, 0–0, 1–0)