Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Kommentar: Textmeddelanden från Trumps närmaste krets kastar nytt ljus över Kapitoliumattacken – den stora lögnen fortsätter att ha ett starkt genomslag bland republikaner

Svenska Yles USA-korrespondent i en kommentarsbubbla. Bild på Trump i bakgrunden.
Bildtext Den färska informationen om textmeddelanden från Trumps närmaste krets är intressant av mer än ett skäl, skriver USA-korrespondent Ville Hupa.

Trumps närmaste krets försökte få presidenten att ingripa under den våldsamma attacken – trots att samma personer odlat en annan bild i offentligheten, skriver Svenska Yles USA-korrespondent Ville Hupa.

– Presidenten måste uppmana folk vid Kapitolium att gå hem. Det här skadar oss alla. Han förstör sitt arv.

Så skrev Fox News-ankaret Laura Ingraham i ett sms-meddelande till dåvarande presidenten Donald Trumps stabschef, Mark Meadows, medan det våldsamma angreppet på kongressbyggnaden Kapitolium pågick den sjätte januari.

Ingrahams kolleger, Sean Hannity och Brian Kilmeade, försökte också nå Meadows i hopp om att han kunde få Trump att ingripa.

Fox-ankaret Laura Ingraham talar vid CPAC-konferens i februari 2019.
Bildtext Fox News-stjärnan Laura Ingraham var en av Fox News stjärnor som försökte få Donald Trump att stoppa attacken mot Capitolium.

Donald Trump Jr, ex-presidentens äldsta son, slog också larm.

– Han måste ta kommandot. Det har gått för långt och spårat ur, textade han till Meadows.

Innehållet i meddelandena har nyligen framkommit i kongressutredningen om Kapitoliumattacken den sjätte januari, då hundratals upprorsmakare angrep Kapitolium i hopp om att stoppa kongressledamöterna från att fastställa Joe Bidens seger i presidentvalet.

Textmeddelandena visar att Trumps närmaste krets visste vem som hade makten att stoppa attacken

Den färska informationen är intressant av mer än ett skäl.

De nära banden mellan Fox News och Trump är i och för sig ingen nyhet, inte heller det att kanalprofiler med Hannity och Ingraham i spetsen agerat som Trumps informella rådgivare.

Däremot visar meddelandena att Trumps närmaste krets visste exakt vem som hade makten att stoppa upploppet – trots att samma personer sedan dess odlat en helt annan bild i offentligheten.

Redan samma kväll efter attacken antydde Ingraham i sin kvällsshow att “Antifa” kunde ligga bakom angreppet. Hannity menade att de flesta demonstranter “var fredliga”.

Mark Meadows pratar i telefon, i bakgrunden en folksamling.
Bildtext Donald Trumps stabschef Mark Meadows fick motta flera varnande textmeddlanden medan det våldsamma angreppet på kongressbyggnaden Kapitolium pågick den sjätte januari.
Bild: STELLA Pictures/ddp/abaca press

Samma budskap har präglat Fox News opinionsprogram och ytterhögermediernas bevakning i över elva månader: Man har förringat allvaret i upploppet och tonat ner Trumps roll i sammanhanget.

Fox News mest populära kvällsvärd Tucker Carlson släppte i november en dokumentär som vädrade konspirationsteorin om att upploppet i själva verket var en så kallad falsk flagg-operation, avsedd att demonisera den politiska högern i USA.

Men textmeddelandena understryker också en av nyckelfrågorna som 6 januari-utredningen försöker få klarhet i: Varför dröjde det över tre timmar innan Donald Trump ingrep?

Ingen seriös betraktare tror längre att inte Trump skulle ha varit medveten om exakt vad som pågick, innan han i en videohälsning bad folk lämna Kapitolium.

Upprorsmakarna som stormade Kapitolium drevs av en tro på Donald Trumps ihärdiga lögn om att presidentvalet skulle ha fuskats ifrån honom.

NBC:s undersökning: Mindre än var fjärde republikan ser Joe Biden som en legitimt vald president

Varför rota i detaljerna för en tragedi ännu nästan ett år senare?

Kanske helt enkelt därför att det finns ett värde i att försöka få fram en så sanningsenlig bild av vad som skett. I synnerhet när det finns starka krafter som försöker omskriva historien.

Upprorsmakarna som stormade Kapitolium drevs av en tro på Donald Trumps ihärdiga lögn om att presidentvalet skulle ha fuskats ifrån honom.

Den lögnen har visat sig ha ett starkt genomslag.

Endast 22 procent av republikanerna anser att Joe Biden tog en legitim seger i presidentvalet, enligt NBC:s undersökning från november.

Bara var tredje republikan litar på det amerikanska valsystemet visar en annan enkät gjord av nyhetsbyråerna NPR, PBS och opinionsinstitutet Marist. Samma enkät visar också att två av tre republikaner inte är redo att godkänna resultatet i presidentvalet 2024 ifall den egna kandidaten förlorar.

I ljuset av dessa siffror är det inte så underligt att vissa republikanska kandidater redan valt att rida på den “stora lögnen” i sina kampanjer också inför nästa års viktiga mellanårsval.

De vet vad de egna väljarna förväntar sig av dem.

Diskussion om artikeln