Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Omikronvarianten är nu dominerande i huvudstadsregionen: “Riskgrupperna gör klokast i att undvika närkontakter”

Uppdaterad 17.12.2021 10:36.
HUS diagnostikchef Lasse Lehtonen fotograferad utomhus. Han är klädd i kavaj och skjorta och tittar in i kameran och ler.
Bildtext Alla som tillhör en riskgrupp uppmanas att ta den tredje dosen vaccin, enligt Lasse Lehtonen från HUS.
Bild: Antti Haanpää / Yle

Omikronvarianten sprider sig nu med fart i huvudstadsregionen, och blir den dominerande coronavarianten redan i dag. Det sade Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt HUS diagnostikchef Lasse Lehtonen.

Lehtonen besökte Yles morgon-tv på fredagen. Enligt Lehtonen sprider sig viruset nu så snabbt att de som smittas kommer att möta det med det vaccinskydd som de just nu har.

Strax efter klockan nio på fredagsmorgonen sade Lehtonen till Helsingin Sanomat att andelen smittfall som orsakas eller misstänks orsakas av omikronvarianten nu har överstigit 50 procent.

Lehtonen uppmanar alla som tillhör en riskgrupp att ta den tredje dosen vaccin.

– Men de i riskgrupp gör nog klokast i att också undvika närkontakter för att inte exponeras för viruset, sade Lehtonen.

De första fallen av omikron konstaterades för ungefär tre veckor sedan. Enligt Lehtonen var cirka 40 procent av de konstaterade coronafallen inom HUS i går orsakade av omikronvarianten.

Spridningen sker nu snabbt. I söndags uppgav Lehtonen på Twitter att andelen fall orsakade av omikron utgjorde 7 procent inom HUS. Veckan innan det var andelen 0,6 procent.

"Det blir en tung jul för vården"

Den nuvarande smittspridningen avspeglar sig i vården, och Lasse Lehtonen anser att det oundvikligen blir tunga tider på sjukhusen inom en nära framtid.

- Tyvärr ser det ut som att det ur belastningens synpunkt blir en tung jul. Vi har fler fall av smitta än någonsin i Finland, det är oundvikligt att det syns i behovet av sjukhusvård.

Smittspridningen sker nu enligt Lehtonen i synnerhet från skolorna till hemmen, eftersom smittans sprid bland barn och unga. Han anser att en åtgärd för att begränsa närkontakt barn och unga emellan kunde vara att tidigarelägga skolornas jullov.

Jullovet i huvudstadsregionen inleds den 23.12.

Tredje dosen inte ännu tillgänglig för alla

För tillfället är det enbart personer över 60 år samt de i riskgrupp som ges en tredje dos vaccin i Helsingfors, Esbo och Kyrkslätt. Både Helsingfors och Esbo har meddelat att vaccinet börjar erbjudas alla över 18 år senast i januari.

I Vanda och i Grankulla kan alla över 18 redan boka en tid för att få en tredje dos vaccin. Det ska ha gått minst 5 månader sedan den andra dosen.

Rubriken har uppdaterats 10.35, med information om att omikronvarianten nu dominerar i huvudstadsregionen.