Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Finsk Energiindustri: Stödet för kärnkraft når rekordhöjder i Finland

Från 2021
Kärnkaftverket Olkiluoto 3.
Bildtext Motståndet mot kärnkraft är lägre än någonsin.
Bild: Kimmo Hiltunen / Yle

Enligt en undersökning angående energiattityder, gjord vid IROresearch på uppdrag av Finsk Energiindustri, ligger stödet för kärnkraft nu på en högre nivå än någonsin tidigare i mätningens historia.

Runt hälften av de svarande i undersökningen skulle vilja ha mera kärnkraft och en fjärdedel tycker att den nuvarande mängden är lämplig. Det här är rekordhögt.

Samtidigt är motståndet mot kärnkraft lägre än någonsin. Endast 18 procent anser att man borde minska produktionen. För bara ett decennium sedan varierade motståndet från en fjärdedel till över 40 procent.

Enligt Jukka Leskelä, vd för Finsk Energiindustri, visar siffrorna att den finländska energipolitiken är allmänt accepterad.

Kärnkraftverket Olkiluoto 3.

STUK har gett tillstånd att starta reaktor 3 i Olkiluotos kärnkraftverk

Kan börja producera el för elnätet i februari.

De populäraste formerna för energiproduktion är, enligt undersökningen, sol- och vindkraft. Därefter är den populäraste formen av energiproduktion vattenkraft, vilket över hälften av de tillfrågade skulle vilja ha mer av.

Undersökningen visar att Finlands elproduktion med låga utsläpp har ett gott stöd. Grunden för elproduktion kommer att byggas på kärnkraft, som nästa år kommer att stå för mer än 40 procent av produktionen.

Kring 1 000 personer svarade på IROresearchs enkät.

Därför är under 25-åringar positivast till kärnkraft - Spela upp på Arenan