Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Jacob från Jakobstad lämnar kommunalpolitiken och flyttar till Grani: "Nu börjar ett nytt kapitel"

Uppdaterad 21.12.2021 07:42.
En man som sitter vid ett bord på ett café.
Bild: Mikaela Löv-Aldén / Yle

Jacob Storbjörk (SDP) valdes in i fullmäktige i Jakobstad som 18-åring. Nu lämnar han hemorten för Grankulla.

Han flyttar av personliga skäl, men utesluter inte en återflytt i framtiden.

- Nu börjar ett nytt kapitel i mitt liv, säger Storbjörk.

I måndags beviljade stadsfullmäktige Jacob Storbjörk (SDP) befrielse från hans förtroendeuppdrag i Jakobstad. Storbjörk lämnar kommunalpolitiken på grund av att han flyttar från hemorten.

Nio år i fullmäktige, två hela perioder och början på en ny, hann Jacob Storbjörk med i hemstaden. Han hade precis fyllt 18 när han valdes in i fullmäktige 2012.

Ebba von Sydow kallade prins Charles världens äldsta prao - är du då Jakobstads yngsta veteran?

- Ja, så kan man ju se det, säger Jacob Storbjörk och skrattar.

Jacob Storbjörk säger att det har varit en ära att vara förtroendevald och representera sin hemstad.

- Det var en intressant känsla att vakna upp som enbart kommuninvånare. Nu börjar ett nytt kapitel i mitt liv, säger Jacob Storbjörk.

Vy över Strengbergs fabrik i Jakobstad.
Bild: Rivat: Markus Holmström

Gjorde ett val för att kunna bli förälder

Åtminstone i ett tidigare skede var Jacob Storbjörks mål att slå Markus Karlssons rekord, 48 år och fem månader, i fullmäktige. Det skulle betyda nästan 40 år till.

- Jag har fortfarande chansen, med tanke på förväntad livslängd. Men i så fall blir det inte i ett sträck, säger Storbjörk.

Att Jacob Storbjörk lämnar lokalpolitiken och Jakobstad hänger ihop med privata skäl. Det är en adoptionsprocess som finns bakom beslutet.

- För att adoptionsprocessen ska gå på bästa sätt funkar det inte att jag jobbar i Helsingfors och pendlar till Jakobstad. Det lyckas inte om vi vill kunna adoptera och bli föräldrar. Jag måste helt enkelt göra ett val, säger Storbjörk.

I det läget är det jobbet som väger tungt, säger Jacob. Och just nu har både han och hans fru Ursula intressanta, fasta jobb i Helsingfors.

– Det känns som att vi just nu har de bästa möjliga chanser att lyckas med en adoption. Därför valde vi en bostadsort i Södra Finland, och den blev Grankulla, säger Storbjörk.

Jacob Storbjörk säger att han med tiden lärt sig att det finns annat än politik och andra och annorlunda uppdrag i livet. Att bli förälder är ett av de uppdragen.

Det är spännande tider som väntar paret.

– Helst skulle jag vara kvar i politiken i min kära hemstad. Men nu måste jag göra ett vägval. Det går alltid att återvända. Vi börjar i Grankulla men kan gott sluta i Jakobstad, säger Storbjörk.

Jakobstads gymnasium
Bild: YLE/Chanette Härus

Hoppade ur penkkishalaren

Jacob Storbjörk hann alltså fylla 18 och samlade ihop tillräcklig många röster för att bli invald i fullmäktige 2012. Det var samma vår som han skulle ta studenten.

Det var både roliga och spännande tider den våren. På penkkisdagen var det dags att intervjua kandidater till tjänster som högstadierektor.

- Då fick jag snabbt dra av mig halaren och byta om till kavaj för att intervjua och sen igen övergå till studielivet. Den våren avgjorde vi också den svåra gymnasiefrågan.

Jacob Storbjörk kommer ändå inte alls att lämna politiken. Hans jobb är i Finlands riksdag som assistent och medarbetare i den socialdemokratiska riksdagsgruppen.

Det började häftigt och det har fortsatt i samma anda säger Storbjörk.

Hur känns det att hoppa ur ställ i kavaj? Har du kunnat leva ett vanligt ungdomsliv?

– Jag tycker ju om när det händer mycket i livet. Visst har det varit mycket och bråda dagar när man försökt hänga med och läsa in sig. Men man gör ju det för att man tycker det är roligt och för att man bryr sig.

Har du kunnat bära med dig glädjen till politiken och samhället?

– Jo, man är ju en politisk varelse så det är bra att jag har mitt jobb så att jag inte blir helt rastlös Men jag tänker att jag kanske får lite mera ledig tid i min kalender och att det kan vara bra för hälsan, säger Storbjörk.

Nu är det en god stund till nästa kommunalval, så vare sig Jacob Storbjörk vill eller inte, så blir det en lite längre paus från politiken åtminstone på kommunal nivå.

– Jag får en lång betänketid. Men om det skulle bli många år i Grankulla så tror jag inte att jag kan låta bli att engagera mig.

Så snart bostadsaffären var klappad och klar tog han kontakt med lokalavdelningens ordförande för att orientera sig. När man är aktiv inom föreningar och organisationer finns det alltid någon att kontakta på en ny ort säger Storbjörk.

– Så ett råd till min generation, var föreningsaktiv, det lönar sig alltid, säger Storbjörk.

Fullmäktige i Jakobstad är samlat till fullmäktigemöte
Bild: Yle/Kjell Vikman

Skolfrågorna var tuffa

Inom politiken blir man ibland tvungen att ta svåra beslut som inte enbart röjer popularitet. Skolfrågor, speciellt när det innebär stängningar, har varit sådana, säger Jacob Storbjörk.

– Då är det också mera folk i fullmäktigesalen. Men jag tycker att vi löst de här frågorna på bästa sätt. Ibland har vi kanske rykt ihop, i andra frågor också, men i det stora hela tycker jag att det råder samförstånd i viktiga frågor, säger Storbjörk.

Även gymnasiefrågan var laddad. Men i dag är alla nöjda med lösningen säger Storbjörk.

Nu väntar en ny runda skolnätsdebatter där Storbjörk inte kommer att vara med och ta beslut. Han satsar ändå hellre på verksamheten än på väggar och tak.

– Det är tråkiga beslut att stänga skolor, men antalet skolor måste anpassas efter behovet. Om man inte vågar ta tuffa beslut är det pedagogiken som tar stryk, säger Storbjörk.

Kliver av innan välfärdsområdesvalet

Den 23 januari är det välfärdsområdesval. Då har Jacob Strobjörk blivit Grankullabo. Just när vårdreformen ser ut att bli ett faktum så kliver han åt sidan.

- Det är just ett sådant val som jag kunnat tänka mig att kandidera i. Det kommer att kännas konstigt på valdagen. Mest hoppas jag på ett aktivt valdeltagande, säger Storbjörk.

Det är en spännande valkampanj som väntar.

– Men den har ännu inte kört igång, vilket känns lite konstigt. Inför ett kommunalval vore tidningarna tapetserade med insändare vid det här laget.

Jacob Storbjörk säger att vårdreformen är på sin plats, en bredare organisation med större muskler tar över och klarar förhoppningsvis kostnadstrycket bättre.

Specialsjukvården har fått mycket pengar, vilket är rätt enligt Storbjörk. Men nu borde man satsa mera på den förbyggande vården och primärvården, det är oftast det effektivaste skedet att sätta in resurser.

– Inget blir bättre av att vänta. Det finns mycket att bubbla i ännu, men jag tror att Österbottens välfärdsområde är en bra lösning. Jag hoppas att vi väljer modiga beslutsfattare som vågar ta sig an uppgiften och vågar prioritera.

Utöver vårdreformen är det fortfarande ekonomin som fortsätter att utmana de kommunala beslutsfattarna.

– Jag tror att det kan bli lite trevligare beslut och enklare att göra rätt prioriteringar i det som blir kvar i staden efter att vården överförs till välfärdsområdet.

Jakobs dagar på Gågatan.
Bild: Yle/Mikaela Löv-Aldén

En trevlig stad söker inflyttare

Jacob Storbjörk beskriver Jakobstadsområdet som en växande region i framkanten, med en stark exportindustri och många arbetsplatser.

- Men vi har lite svårt att hitta människor, säger Storbjörk.

Det är något som beslutsfattarna säkert måste satsa mera tid på. Jobben finns, det är inte problemet, men matchningen funkar inte riktigt.

- Ett konkret tips är att satsa på fler hyresbostäder. Om man hittar ett intressant jobb på en ny ort är nästa steg att söka bostad. Om den inte finns så blir flytten kanske inte av.

Vad har fått dig att trivas i Jakobstad, utöver politiken?

– Vi har ett rikt kulturutbud och en trivsam, förtätad stadskärna, ett stort utbud av restauranger och nöjen och fantastiska, drivande människor.

Jacob Storbjörk säger att han kanske är lite partisk som vuxit upp i Jakobstad och dessutom bär ortens namn i sitt eget förnamn.

– Det är så jag alltid presenterat mig själv, Jacob från Jakobstad. Nu måste jag hitta på något annat, men månne det inte löser sig, säger Jacob Storbjörk.