Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Årets poliser i sydvästra Finland arbetar för de ungas väl: ”Man måste ingripa innan ungdomen hamnar i problem”

Från 2021
Uppdaterad 20.12.2021 10:21.
Årets poliser i sydvästra Finland; Reetta Vainio och Jenny Stenberg-Kiviharju sitter med polisuniformer på i en polisbil.
Bildtext Reetta Vainio och Jenny Stenberg-Kiviharju har valts till årets poliser i Polisinrättningen i Sydvästra Finland.
Bild: Lounais-Suomen poliisi

Var man hör skratt från en duo som aktivt skrider till åtgärder, där finner man äldre konstaplarna Jenny Stenberg-Kiviharju och Reetta Vainio. Teamet är en bekant syn bland ungdomar då de rör sig i skolor och närbutiker, och vid ungdomsgårdar.

Årets poliser vid polisinrättningen i Sydvästra Finland arbetar med brottsoffer och gärningsmän under 18 år, i samarbete med experter från social- och hälsovården. Deras huvudsakliga arbete är att ingripa i situationer där ungdomar har kommit in på en brottslig bana, motarbeta dess möjliga utveckling och förhindra de ungas sociala utslagning.

– Det viktigaste är att kunna förebygga brottslighet, det vill säga ingripa mångprofessionellt med låg tröskel i en alarmerande situation så snabbt som möjligt, berättar Stenberg-Kiviharju.

Patrullen stöter också på många glimtar av glädje bland all brottsutredning.

– Vi träffar massor med smarta och underbara ungdomar då vi patrullerar, utan att det handlar om brottslighet alls, klargör duon.

Stora hjärtan, egen personlighet och starkt engagemang

Det fanns flera skäl varför just dessa två valdes till årets poliser. Det finns få som hinner hänga med i deras arbetstakt och deras arbetsresultat talar för sig själv.

– Med ett människovänligt arbetssätt och en stenhård professionalism har de förutom med olika myndigheter byggt upp kontakter och öppen dialog också med olika aktörer inom tredje sektorn. Med hjälp av omfattande nätverk samarbetar patrullen intensivt med idrott, kultur och olika föreningar och samfund, berömmer polischefen Risto Lammi från polisinrättningen i Sydvästra Finland.

Årets poliser i sydvästra Finland rör sig mycket bland ungdomar

4:49

Stenberg-Kiviharju och Vainio har både enskilt och tillsammans kunskaper inom taktisk förhandling, hedersvåld, radikalisering och våld inom nära relationer. De utbildar även sina kollegor i hur man intervjuar barn samt hur man ska gå tillväga för att värdera hot i exempelvis en skolmiljö.

Utmärkelsen tilldelas alltid baserat på förslag av personalen och arbetsresultatet offentliggörs alltid i samband med polisinrättningens traditionsdag. Traditionsdagen firas årligen till Åbo polisstations ära den 17 december.

– Kontakten med ungdomarna bygger på öppenhet och förtroende, säger Stenberg-Kiviharju. Om några av ungdomarna har fått en god upplevelse av polisen så smittar det av sig till andra.

Polisinrättningen satsar på förebyggande arbete

Stenberg-Kiviharju och Vainio samt deras kollegor övergår vid årsskiftet till den nya enheten för förebyggande verksamhet (EET-enheten) vid Polisinrättningen i Sydvästra Finland.

– I framtiden betonar och satsar vi allt mer på förebyggande arbete. I den nya enheten centraliseras bland annat en omfattande förebyggande övervakning som fokuserar på ungdom samt gatuövervakningen av rusningsmedel- och narkotikaanvändning, inriktat speciellt på barn och ungdom, berättar Lammi.

Diskussion om artikeln