Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Violinisten Linda Lampenius: Jag hade tappat lusten att leva

Från 2021
Linda Lampenius småler in i kameran. Bakgrunden är ett vitt vinterlandskap.
Bildtext Violinisten Linda Lampenius är bokaktuell med sin självbiografi Klassisk rebell. Nu vinterpratar hon om att ta kontroll över sitt liv, från förtryckare och ätstörningar.
Bild: Mikael Sjöberg, Laura Riihelä, grafik: Clas Christiansen / Yle

I slutet av 90-talet drogs hon in i en härva som höll på att kosta henne livet. En finskfödd modemiljardär stämde henne för förtal och tvingade till sist henne att gå ut i media och förneka allt hon sagt om honom.

Hon har stått på scen hela livet. Först som sångerska i tidig barndom, senare som klassisk violinist med hela världen som arbetsfält. Extrajobben som popartist och fotomodell har gett henne stor synlighet, men också skrikande löpsedlar och braskande rubriker. Hon har också kämpat med ätstörningar under stora delar av sitt liv.

– Som tonåring utvecklade jag svår ortorexi. Och det övergick i bulimi under de tunga åren då modemiljardären först stämde mig på astronomiska summor och sen skrämde mig till tystnad.

Linda blev överväldigad och maktlös.

– Under perioder funderade jag på om det inte vore bäst att lämna jordelivet, säger Linda Lampenius.

Nu vinterpratar hon om att ta tillbaka kontrollen över sitt liv från både förtryckare och ätstörningar.

Vi vill uppmärksamma dig som lyssnar på att det här programmet behandlar allvarliga ätstörningar som kan väcka starka känslor. Är du orolig för ditt eget eller en närståendes förhållande till mat? Här hittar du mer information om stöd och hjälp för personer med ätstörning,

Linda Lampenius om att ta tillbaka kontrollen från förtryckare och ätstörningar

Programmet är inte längre tillgängligt
Ett gammalt fotografi på en leende man lyfter ett litet barn medan en kvinna står bredvid och håller händerna om barnet samtidigt.
Bildtext Redan som treåring gjorde hon sin scendebut. Här tillsammans med sina föräldrar, skådespelarna Ulla Eklund och Börje Lampenius.
Bild: Privat

I samband med Oscarsgalan 1997 erbjöds Linda Lampenius att åka till Hollywood, på en finsk skvallertidnings bekostnad. De lovade stå för resor, hotell och inträde till galan, mot att få ha henne på tidningens omslag.

När hon landade i drömmarnas stad visade det sig att hon skulle bo hemma hos en finskfödd modemiljardär som var god vän till skvallerjournalisten.

– Dagarna i Los Angeles kom att bli rent absurda. En fest ordnades där jag spelade för miljardärens gäster. Borden dignade av mat och dryck och jag spelade låtar från min första skiva i miljardärens sovrum, framför en jättelik TV-skärm.

Önskemålen blev allt jobbigare.

– Vid ett annat tillfälle försökte han locka med mig i en jacuzzi där han badade med två betalda kvinnor. Jag tackade givetvis nej till alla inviter. Mannen äcklade mig från första stund, säger Linda.

Själva Oscarsgalan kom hon heller inte in på.

– Det visade sig att det bara handlade om en årlig fest som miljardären stod värd för, på Beverly Hills Hotel.

Två år senare kom stämningen

Ett år efter visiten hos miljardären ville Linda varna andra finländska kvinnor för liknande resor och gick ut i media och berättade om sina erfarenheter. Detta, i kombination med att Linda stämt sitt managementbolag som delvis ägdes av miljardären, blev en kostsam historia för Linda.

– Miljardären stämde mig på 10 miljoner dollar för förtal. Den tunga och utdragna processen pågick under två år och summan steg till sist till astronomiska 40 miljoner, berättar Linda.

Till sist hade hon inget annat kvar än sin violin och extremt stora skulder.

– Jag tvingades gå med på hans förlikningskrav, för att rädda mig själv och mina föräldrar som höll på att knäckas av all oro.

Linda tvingades ljuga och säga att hon ljugit

Stämningen lades ner, mot att Linda gav en intervju åt samma skvallerjournalist som lurade henne till Hollywood.

– Under intervjun tvingades jag säga att jag hittat på allt, att jag förtalat miljardären. Det kändes fruktansvärt att låtsas att jag ljugit. Förnedrande är bara förnamnet, säger Linda.

Utöver det tvingades hon köpa en helsidesannons i samma tidning, med samma budskap.

– I den måste jag publicera en text full med lögner, som dikterats av miljardären. Han är oskyldig, allt är påhittat av mig. Men jag hade inget val.

En barnorkester som spelar stråkinstrument sitter på stolar med noter framför sig. En dirigent i mörk kostym lutar sig över en flicka.
Bildtext Orkestern the Helsinki Strings där Linda var konsertmästare år 1984. Mannen i den mörka kostymen är Lindas violinlärare Gèza som hon berättar om i sitt vinterprat.
Bild: Privat

Metoo förändrade allt

Under många år skrämdes hon till tystnad och fick låtsas att hon hittat på allt. Men så kom #metoo.

– Snart visade det sig att miljardären mycket riktigt hade behandlat ett stort antal kvinnor på ett fruktansvärt sätt. I dag sitter han häktad i väntan på rättegång. Han misstänks för otaliga sexuella övergrepp.

Nu vågar Linda prata igen.

– Befrielsen jag känner är obeskrivbar. Nu känner jag mig trodd och respekterad i mitt fosterland.

I dag vinterpratar Linda Lampenius om härvan som höll på att kosta henne livet och om de svåra ätstörningar som hon lidit av under stora delar av sitt liv.

Vegas vinterpratare sänds 27.12–31.12 vardagar kl. 10:03 och 18:03. Du kan lyssna när som helst på Arenan, programmet finns tillgängligt i ett år.

Den musikfria podcasten finns tillgänglig tills vidare, den kan du ladda ner och lyssna på också utomlands.

MUSIK

Linda Lampenius & Delphine Constantin: Ave Maria

Anita Hegerland: Jeg skal male hele verden lille mamma

Börje Lampenius: Ikuinen rakkaus

Julia Fischer, Daniel Müller-Schott & Jonathan Gilad: Mendelssohn/Piano Trio No 1, D minor, op 49, Scherzo

Montserrat Caballé: Puccini/O mio babbino caro

Martina McBride: A Broken Wing

Justin Bieber & Benny Blanco: Lonely

Rachel Platten: Fight Song

Mer om ämnet på Yle Arenan