Johanna Lehto-Vahtera blir ny direktör för Borgå museum
Borgå museum får en ny direktör i Johanna Lehto-Vahtera. Hon har bland annat varit museidirektör för Aboa Vetus & Ars Nova i Åbo och har en lång erfarenhet av att jobba i städer med olika kulturhistoriska miljöer.
Styrelsen för Borgå museiförening har den 16 december valt filosofie magister Johanna Lehto-Vahtera till direktör för Borgå museum.
Valet gjordes på basis av erfarenhet inom museibranchen och efter intervjuer där de sökandes syn på ledarskap och Borgå museums utveckling behandlades.
- Jag vill vara med och utveckla Borgå museum tillsammans med personalen och museiföreningen. Jag ser gärna en livlig verksamhet som engagerar och fångar besökarna när de besöker museet, säger Johanna Lehto-Vahtera.
Lehto-Vahtera verkar nu som projektledare för förnyandet av utställningarna i Finlands Skogsmuseum Lusto.
Hon gör samtidigt en utredning inför grundandet av ett riksomfattande social- och hälsovårdsmuseum.
- Det som lockar mig till Borgå är en fin stad och ett museum med en stor och bred samling. Jag har alltid känt starkt för Runebergs hem och där finns en mycket kunnig personal, säger Lehto-Vahtera.
Lång erfarenhet från museum i Åbo
Mellan 2005 och 2020 var hon direktör för museet Aboa Vetus & Ars Nova i Åbo, och före det direktör för Nådendals museum.
Östnyland är en region med en lång och brokig historia som omfattar allt från herrgårdar och högkultur till landsbygd med allmogekultur. Dessa kulturhistoriska miljöer är bekanta för Lehto-Vahtera sedan tidigare.
- Jag har varit museidirektör i två medeltida städer och känner bra till förhistorisk tid efter min tid i Åbo. I mina tidigare tjänster har jag jobbat mycket med både arkeologi och nutida bildkonst. Vid sidan om det har jag stor erfarenhet av personmuseum. Så de här sakerna vet jag en hel del om, säger Lehto-Vahtera.
Om den blivande museidirektören fritt fick välja verk till en första utställning i Borgå skulle den bestå av objekt som lockar både ortsbor och besökare från utlandet.
- Utan mer kännedom om samlingarna skulle jag lyfta fram några fina och uppskattade verk av mycket stor nationell betydelse. Borgå museum skulle kunna vara mer känt för allmänheten.
Under coronapandemin har Borgå museum också satsat mera på digitala tjänster som webbutställningar och rundvandringar. Lehto-Vahtera tycker att tjänsterna passar bra in fast hon själv är en rätt traditionell museimänniska.
- Nog passar de in och kan ersätta vissa funktioner och skapa möten. De kan vara bra tjänster även om avståndet till museet är kort, men jag är så tillvida gammalmodig att jag nog ser personliga möten och fysiska objekt som viktiga.
Lehto-Vahtera arbetar dagligen med museers digitala tjänster och har varit med om att utveckla dessa och ser mycket potential i dem.
- I synnerhet under den pågående pandemin har flera museer lyckats bra med att skapa till exempel roliga och överraskande guidningar, säger Lehto-Vahtera.
Johanna Lehto-Vahtera börjar sin nya tjänst i början av 2022.