Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Nynazistgruppen som misstänks för terrorism har redan en längre tid varit aggressiv mot minoriteter – Yles granskning visar flera misshandelsfall

Uppdaterad 17.12.2021 15:49.
En maskerad person poserar med ett eggvapen och ett skjutvapen i händerna.
Bildtext Fyra medlemmar från gruppen är för tillfället häktade och misstänks för bland annat brottsförberedelser i terroristiskt syfte.
Bild: Poliisi

Yle Uutiset rapporterar om tre våldsdåd som nynazistgruppen i Kankaanpää gjort sig skyldig till, där motivet verkar vara hat mot minoriteter. Dessutom upplevs gruppens beteende som aggressivt provokativ i Kankaanpää.

Männen som bär pilotjacka och stövlar är en bekant syn i Kankaanpää. De har redan under flera års tid samlats öppet och använt rasistiska emblem, som till exempel skjortor med texten ”White Pride”.

Yle Uutiset har gått igenom material om brott som den radikala högerextrema gruppen gjort sig skyldig till och också intervjuat runt tjugo personer som har kännedom om männen. Yle publicerar inte namnen på de intervjuade eftersom männen som bekant är aggressiva och de är misstänkta för allvarliga brott.

Källorna ger en bild av en grupp som störde, skrämde och misshandlade personer i Kankaanpää nattetid.

Medlemmar i nynazistgruppen har dömts och misstänks för flera misshandelsfall där de målsägande tillhör en minoritetsgrupp. Det faktum att personen hör till en minoritet har varit orsaken till att gruppen har stört, provocerat och misshandlat offren.

Fyra medlemmar i gruppen är för tillfället häktade och misstänks för bland annat brottsförberedelser i terroristiskt syfte.

ravintola Majavan kyltti
Bildtext Nynazistgruppen dömdes för flera misshandelsfall vid en restaurang Majava i Kankaanpää.
Bild: Tuomas Rimpiläinen / Yle

Misshandel, september 2019

Två av de fem misstänkta har dömts för en misshandel som skedde utanför en restaurang i Kankaanpää i slutet av september 2019.

Nynazisterna fick syn på en person som tillhör en minoritet utanför restaurangen. Mannen var i sällskap med andra som också studerade i Kankaanpääs konstskola.

Det är oklart vem som först började skälla på den andra, men grälet ledde till att mannen slog en av nynazisterna i ansiktet. Efter det hade de två nu misstänkta männen tillsammans slagit honom. Han föll till marken och tappade för en stund medvetandet. De två männen fortsatte misshandeln med att sparka den medvetslösa mannen.

Männen dömdes till villkorligt straff. Mannen som tappade medvetandet dömdes till böter för misshandel.

Omatekoinen veitsi ja raulenkistä väännetty nyrkkirauta
Bildtext Vapen som polisen tagit i beslag av gruppen.
Bild: Poliisi

Konstant provokation och störande beteende

Midsommaren 2020 skedde ett våldsdåd där en av gruppens medlemmar misstänktes för att ha knivhuggit en person som veterligen inte skulle ha tillhört en minoritetsgrupp.

Offret har inte kunnat eller velat nämna vem av gruppens medlemmar som var den skyldiga, och inga åtal väcktes.

Gruppen med fem män som misstänks för brottsförberedelser i terroristiskt syfte utgörs av två bröder födda 1996 och 1998, deras kusin som är född 1996, samt två andra män födda 1995.

Misshandel, december 2019

I början av december 2019 var en grupp studerande från konstskolan och firade kväll i samma restaurang. I sällskapet ingick också mannen som hade misshandlats några månader tidigare och två andra som tillhör samma minoritetsgrupp.

De unga männen klädda i pilotjacka och med snaggat hår började förolämpa studerandena och situationen eskalerade mot efternatten då restaurangen stängde.

På hemvägen misshandlades två av männen som tillhör minoritetsgruppen och dessutom en tredje person som stannade för att hjälpa. Åtminstone en av de som misshandlade är också en av dem som nu är misstänkt för terrorbrott.

Ett annat fall av misshandel skedde också under valborgsmässoafton 2020 där några av männen som nu är misstänkta också var delaktiga. Samma man som redan misshandlats två gånger var med i det här fallet också.

Nynazistgruppen uttryckte att de inte vill ha konststuderandena i Kankaanpää. Åtminstone en av gruppen anföll studerandena. Yle har sett en video från fallet.

Inget har hörts efter 2020

I början av år 2020 häktades tre av männen för grova skjutvapenbrott, sprängämnesbrott och stöld. De frisläpptes från häktet våren 2020.

Efter det var de ännu en bekant syn i Kankaanpää. Efter ungefär mitten av 2021 har ingen av de personer Yle intervjuade sett till männen.

Terrorismundersökningen uppdagades den 3 december då fem personer häktades i Satakunta misstänkta för terrorbrott.

Fyra av männen som ännu sitter häktade kräver av tingsrätten att de ska frias. Tingsrätten i Satakunta behandlar kravet i dag på eftermiddagen.

Artikeln är en bearbetning och översättning av Yle Uutisets artikel Kankaanpään terrorismista epäilty uusnatsijoukko on vuosien ajan hyökännyt vähemmistöjen kimppuun – tukijoita myös ydinryhmän ulkopuolella av Tuomas Rimpiläinen.