Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Ekenäsborna Eva Tallroth och Inger Nyman lagar julmat från grunden – på julborden finns fem sorters sill, hemgjord leverlåda och leverpastej

Från 2021
Uppdaterad 19.12.2021 11:00.
Två kvinnor sitter vid ett köksbord och skrattar hjärtligt. Det är dukat med julduk, glögg och adventsljusstake i fönstret.
Bildtext Systrarna Eva Tallroth till vänster och Inger Nyman trivs tillsammans, vilket märks. Båda tycker om att laga julmat, men för Eva är fisken viktigare än julskinkan, medan det är tvärtom för Inger.
Bild: Christoffer Westerlund / Yle

Att laga julmat från grunden är inte jobbigt om man planerar alla moment i god tid. Systrarna Eva Tallroth och Inger Nyman tycker om traditionella julbord, men de vill inte heller att julförberedelserna ska skapa stress.

Bestäm dig för vad som är viktigt på ditt julbord, sätt dig ner med kalender och gör en lista i början av december, tipsar Eva Tallroth, som tog till den här metoden när hon själv var mitt i arbetslivet.

– Jag älskar listor i Excel och gjorde en tabell som började vid första advent med datum. Först fyllde jag i alla födelsedagar och julfester som man var bjuden till, efter det fyllde jag i när jag skulle göra vad.

Leverpastejen brukade Eva göra i början av december för att sedan frysa ner den i väntan på julafton. Så gör hon fortfarande.

Självständighetsdagen var alltid ledig så då hade jag tid att sitta och sockra marmeladen

Eva Tallroth, som numera har slutat göra julgodis

När barnen var små gjorde hon bland annat marmelad som är ett tidskrävande pyssel. Därför prickade hon in marmeladtillverkningen till självständighetsdagen och dagarna innan.

– Det skulle ju inte vara små mängder marmelad, utan tre olika sorter!

Att laga marmelad är ett projekt som tar tre dagar i anspråk.

– Man lägger agar agar i blöt en dag och så kokar man den andra dagen och skär upp och sockrar marmeladen den tredje dagen. Självständighetsdagen var alltid ledig så då hade jag tid att sitta och sockra marmeladen, berättar Eva Tallroth.

Agar agar är ett ämne som utvinns ur vissa rödalger och som gör att saften stelnar till marmelad.

två kvinnor vid ett köksbord. De talar med varandra och ser glada ut. Skärpan är mera på kvinnan som lyssnar och ler.
Bildtext En gång tänkte Eva Tallroth låta bli att laga leverpastej, men övriga familjemedlemmar blev helt ifrån sig. Samma sak blev det med den hemlagade bondosten.
Bild: Christoffer Westerlund / Yle

I dagens läge äts det chokladkonfekt hos familjen Tallroth.

– All julgodis har strukits från listan på julförberedelser. Det kommer vanligtvis någon chokladask och det får räcka med det.

Hon har också slutat göra de klassiska jullådorna. De köps färdiga i butiken.

Däremot gör hon fem olika julsillar. De brukar hon göra ungefär en vecka före jul.

– Men det går också bra att köpa färdiga sillburkar, säger Eva Tallroth och tillägger att man ska stryka sådant från gör det själv- listan och julbordet som man inte tycker känns nödvändigt.

En kvinna häller i glögg från en kastrull i ryska teglas, som är finska designglas som ofta används till glögg. Hon är i ett kök.
Bildtext Inger Nyman bjuder på glögg, den var från butiken ...
Bild: Christoffer Westerlund / Yle


ett brödfat med tre olika sorters småbröd, kex. Bordet har en julduk med jultomtar och granar.
Bildtext ... däremot är småbröden hemgjorda och väldigt spröda och goda.
Bild: Christoffer Westerlund / Yle

Eva Tallroth är aktiv i marthorna, närmare bestämt i Vestervik marthakrets i Ekenäs, där hon är sekreterare. Hennes syster Inger Nyman är ordförande i samma marthakrets. Också hon tycker om att laga traditionell julmat med alla tillbehör.

Inger Nyman tycker dessutom om att bjuda vänner på julmiddagar. Hon har ett sällskap som hon alltid bjuder på lutfisk och ett annat som hon brukar bjuda på blodpalt.

Lutfisk är något där smaken är ytterst delad; många älskar lutfisk medan andra får något plågat i blicken redan när de hör ordet lutfisk.

Blod får man nuförtiden köpa djupfryst på flaska. En flaska räcker inte till längre utan jag får nog köpa två flaskor

Inger Nyman, som bjuder en växande skara vänner på blodpalt

Hur det är med blodpalt eller paltmiddagar är svårare att säga, för åtminstone Yle Västnylands reporter har aldrig hört om att det ordnas sådana träffar. Inger Nyman känner inte heller till om någon annan än hon ordnar paltmiddagar.

– Blod får man nuförtiden köpa djupfryst på flaska. En flaska räcker inte till längre utan jag får nog köpa två flaskor. Jag bjuder egentligen inte på något annat än palt med lingonsylt och vatten, mjölk eller svagdricka.

Till kaffet blir det kaka eller småbröd, inget mer intygar Inger Nyman.

– För man är så mätt efter en sådan middag!

En kvinna sitter i ett kök. I bakgrunden en elspis och en stor vit plastbunke täckt med blått lock.
Bildtext Inger Nyman tycker om att bjuda hem gäster. Bakom Inger, på spisen, finns en stor bunke med bröddeg. Av den blir det fem limpor. Receptet kommer från en tidning från 1986.
Bild: Christoffer Westerlund / Yle

Lutfisken köper Inger Nyman färdig, hon har inte stått vid någon balja med lut, men hon brukar blötlägga lutfisken innan hon lägger den i ugnen.

I övrigt gillar Inger Nyman stora, traditionella julbord, men i hennes familj har man gått in för att alla bidrar, enligt knytkalasprincipen.

– Jag brukar ta det där som är lite extra, säger Inger Nyman och nämner bland annat hemlagad leverlåda (utan russin) och rosoll där hon lämnar en del av den här traditionella rödbetssalladen utan äpple, på grund av allergi i familjen.

En broderad väggbonad med svart botten, krans av lingonris och i mitten en trearmad, röd ljusstake. Dessutom står det God Jul broderat i grönt. Ett handarbete.
Bildtext Den här fantastiska väggbonaden har Inger Nyman broderat.
Bild: Christoffer Westerlund / Yle

För Eva Tallroth är sillen och i synnerhet citronsillen, som svenska tv-profilen Ernst Kirchsteiger har inspirerat till, ett måste på julbordet. Däremot kan hon skippa den stora, traditionella julskinkan, eller åtminstone nöja sig med en liten färdig skinka eller till och med några skinkskivor. Lådorna köper hon, som tidigare nämnt, färdiga.

För Inger Nyman är just skinkan och rotlådan det viktigaste.

– Allt annat kan jag avstå från, säger Inger Nyman med ett skratt.

Marthorna och systrarna Eva Tallroth och Inger Nyman tipsar om traditionell julmat och genvägar till det goda julbordet

10:55