Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Kan ordet "Gud" ersättas av ordet "kärlek"? Debatt har blossat upp om känd julpsalm

Från 2021
Uppdaterad 18.12.2021 20:53.
Ett stearinljus
Bildtext Ändrade ord i kär julpsalm upprör.
Bild: Andreas Berheide

En debatt har blossat upp på sociala medier efter att Sveriges Television i programmet Luciamorgon plockat bort ordet Gud ur den kära psalmen Julvisa (Giv mig ej glans) av Zacharias Topelius och Jean Sibelius.

I SVT-programmet ersatte artisten Malin Foxdal "Gud" konsekvent med ordet "kärlek" genom hela psalmen. Psalmraden "giv mig Guds ära" hade bytts ut mot "giv mig ett ljus" och i stället för "konungen" bjöds "kärleken" in som gäst.

Foxdal motiverade ordvalet med att psalmen på det här sättet kom närmare henne själv.

SVT har förklarat att det endast handlar om en mindre textbearbetning där enstaka ord ändrats. Enligt SVT förhåller sig Foxdal på ett vackert, förnyande och respektfullt sätt till Topelius orginaltext från 1887.

Zacharias Topelius
Bildtext Zacharias Topelius
Bild: Historia/Shutterstock/All Over Press

Kritikerna: Hur långt får man gå?

Bland andra den svenska idéhistorikern Per Landgren, som citeras av tidskriften Dagen, undrar hur långt man får gå då man stryker ett kristet kulturarv och Topelius intention? Landgren säger att SVT borde visa respekt och integritet inför historiska fakta och autencitet.

I Finland har journalisten och teologen Olav S. Melin reagerat på tilltaget att ändra Topelius text.

- Ingreppet i ”Giv mig ej glans, ej guld, ej prakt” är ett exempel på sekulariseringens pyromani och handlar om att elda upp allt som ger traditionen en mening. För de flesta av oss, oavsett tro, ger ordet Gud i psalmen en mening nog så betydelsefull just i jultider.

Melin: Ett slags eufemism

Olav S. Melin jämför strykandet av ordet Gud med det så kallade n-ordet som HBL:s kulturchef Fredrik Sonck skrev om i en kolumn nyligen.

- Det är ett slags eufemism för något som uppfattas som så farligt att blotta omnämnandet är riskabelt. Som ”gråben” för varg i folktron. Har nu också Gud blivit allt för farligt för att användas och bör omskrivas? Vem är i så fall mottagaren för bönen i Topelius julbön?

Psalmen Giv mig ej glans har nummer 32 i psalmboken.

Namnet på artisten som nämns i artikeln ändrades till Malin Foxdal klockan 16.15

Diskussion om artikeln