Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Åbo utlyser julfreden utan publik igen – Yle sänder jultraditionen direkt

Från 2021
Protokollchef Mika Akkanen har utlyst julfreden i Åbo sedan 2013.
Bildtext Åbo stads protokollchef Mika Akkanen utlyser julfreden även i år.
Bild: Åbo stad/Kari Vainio

Åbo stad meddelar att den förvärrade coronasituationen i regionen innebär att Åboborna får följa med den över 700 år gamla traditionen hemifrån även i år. Åbo stad vill agera ansvarsfullt och minimera riskerna för smittspridning.

Enligt Åbos borgmästare Minna Arve (Saml) var beslutet svårt men den enda ansvarsfulla lösningen. Tillställningens karaktär och plats ger inte möjlighet till granskning av covidintyg eller tillräckliga säkerhetsavstånd.

Utlysningen av julfred samlar varje år över 10 000 personer till Gamla Stortorget.

– Staden vill inte arrangera stora evenemang och utsätta stadsborna för en situation där omikronvarianten sprider sig starkt. Detta kommer att säkerställa säkerheten för invånarna, säger Arve.

Utlysningen av julfreden följer samma mönster som är bekant från tidigare år. Utlysningen kommer att läsas av Åbo stads protokollchef Mika Akkanen.

Arrangemangen i år är liknande som ifjol och publiken har inte tillträde till Gamla Stortorget. Området spärras av, och utlysningen hörs inte utanför torget eftersom ingen högtalare används. Nylandsgatan kommer inte heller att spärras av och biltrafiken löper som vanligt på gatan.

Gamla stortorget inhängat
Bildtext Åbo stad önskar att man inte tar sig till området även om traditionen är kär.
Bild: Pasi Leino

– Jag tror att Åboborna förstår att staden i första hand vill trygga deras hälsa. Tillfället för fortfarande oss alla samman på julafton, även om vi är på olika håll. Jag hoppas att julfredens stämning förmedlas från Gamla Stortorget till hemmen längs Yles kanaler, säger Mika Akkanen.

Åbo utlyser julfred från Gamla Stortorget på julafton den 24 december 2021 klockan 12.

Yle TV1 sänder utlysningen av julfred direkt på tv. Sändningen börjar klockan 11.55. Yle Areena erbjuder också en sändning på teckenspråk.

Julfred har utlysts i över 700 år

Utlysningen av julfreden i Åbo har fortlevt nästan utan avbrott sedan 1300-talet. Julfreden har utlysts från Brinkalas balkong sedan år 1886. Texten som läses nuförtiden är från år 1903.

Julfreden utlystes inte år 1939 på grund av fara för bombningar, och inte heller år 1917 på grund av milisstrejken. Så vitt man vet utlystes julfreden inte under stora ofreden 1712–1721, och sannolikt inte heller under åren 1809–1815.

Julfreden utlyses på finska och på svenska och har sänts på radio sedan år 1935. Televiseringarna i Finland inleddes år 1983, och sedan 1986 har utlysningen av julfreden även sänts till Sverige. Numera kan man på internet följa med utlysningen som direktsändning över hela världen.

Diskussion om artikeln