Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Friedrich Merz blir ny partichef för tyska kristdemokrater

Från 2021
Uppdaterad 17.12.2021 16:05.
Friedrich Merz.
Bildtext Friedrich Merz ny partiledare för det tyska kristdemokratiska partiet CDU.
Bild: All Over Press/ULRICH HUFNAGEL

Ny partiledare för det tyska kristdemokratiska partiet CDU blir Friedrich Merz. I en riktgivande medlemsomröstning fick Merz över hälften av rösterna. Officiellt väljs han till posten i januari.

Friedrich Merz popularitet bland partimedlemmarna har redan länge varit stor och det blev klart också under fredagseftermiddagen.

I den omröstning som har organiserats bland CDU-medlemmarna var Merz den överlägset populäraste kandidaten för posten.

62,1 procent av CDU-medlemmarna vill se Merz som partichef, medan 25,8 röstade för Norbert Röttgen. Den tredje kandidaten Helge Braun fick nöja sig med drygt 12 procent av rösterna.

Den nye partichefen väljs officiellt i samband med ett partimöte i januari. Resultatet i medlemsomröstningen är riktgivande för valet.

Av de omkring 400 000 CDU-medlemmarna har, enligt uppgifter från partiet, ungefär 65 procent deltagit i medlemsomröstningen.

CDU väljer nu för tredje gången en ny partichef efter att Angela Merkel lämnade posten i slutet av år 2018.

Den sittande ordföranden Armin Laschet valde att lämna partiledarskapet efter att kristdemokraterna åkte på en mycket ful förlust i förbundsdagsvalet i september.

Tredje gången gillt

Friedrich Merz, som nu på tredje försöket blir partichef för CDU, har redan i de två tidigare ordförandevalen varit partimedlemmarnas favorit.

Delegaterna har ändå ställt sig bakom Annegret Kramp-Karrenbauer år 2018 och Armin Laschet i början av 2021.

Merz har i ordförandevalen också gällt som den person som står längst bort från den politiska linje som Angela Merkel har stått för.

Också i jämförelse med Röttgen och Braun är 66-åringen Merz den mest konservativa av de tre kandidaterna.

Merz har i början av 2000-talet fungerat som chef för kristdemokraternas grupp i förbundsdagen. Efter det var han många år verksam inom affärslivet, bland annat inom placeringsföretaget Blackrock, innan han gjorde en politisk comeback hösten 2018.

Inför medlemsomröstningen har Merz åtminstone delvis försökt bli av med den konservativa stämpeln, bland annat genom valet av sina närmaste medarbetare.

Efter valförlusten och Angela Merkels avsked gäller det för Merz att framförallt hitta en politisk riktning för CDU. Redan nu står klart att det inte kommer att bli en lätt uppgift för den kommande partichefen.