Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Operation Snöflinga hjälper bilister i julrusningen igen – tomma bilbatterier och punkteringar vanliga problem

dåligt före i trafiken
Bildtext Väglaget kan tidvis bli dåligt om man kör en längre sträcka, och det ska man vara förberedd på hälsar Automobilförbundet.
Bild: Joni Takalo / Yle

Nästa vecka blir det mer livligt i trafiken, då det är dags att fira jul. Redan i drygt femtio år har Automobilförbundets Operation Snöflinga kommit till undsättning då bilister har hamnat i knipa i jultider.

Operation Snöflinga inleddes på lördag 18.12.2021.

– Ju färre bilister som kontaktar oss, desto bättre. Det berättar att allt löper på i trafiken som det ska. Men då många rör sig i trafiken så brukar det förstås ändå hända och ske, säger utbildningschef Teppo Vesalainen vid Automobilförbundet.

Hur bråttom de frivilliga vägservicemännen har beror på vädret. Under stränga köldgrader har många bilister problem med bilbatteriet, men om vädret är milt, så har också vägservicemännen en lugnare jul, säger Vesalainen.

De vanligaste problemen som Operation Snöflinga stöter på är tomma bilbatterier, punkterade bildäck eller att bilnyckeln låsts in i bilen.

- Det är vanligt att bilnyckeln blir bakom låsta dörrar då bilisterna packar bilen i all hast och glömmer nyckeln i bakluckan och sedan går bilen i lås, säger Vesalainen.

Skynda långsamt i julrusningen

Men vad ska man tänka på då man åker ut i jultrafiken, speciellt under en längre färd?

Det gäller att kolla lufttrycket i däcken, granska mängden spolarvätska och putsa bilen ordentligt innan avfärd.

– Men det lönar sig också att köra mycket försiktigt på butikernas parkeringsplatser nu under julrusningen, säger Vesalainen. Kör långsamt, håll koll på omgivningen kring bilen och parkera helst så att du kan köra ut ur rutan utan att backa, tipsar Vesalainen.

Det gäller också att starta i tid och att inte göra onödiga omkörningar i rusningstrafik.

– Håll ett ordentligt avstånd till bilen framför dig och följ den hastighet, som bildas i trafikkön. Då kommer alla fram på ett tryggt sätt, säger Vesalainen.

Operation Snöflinga pågår till och med den 2 januari 2022. Mer information om kontaktuppgifter till Operation Snöflinga hittar du på Automobilförbundets webbplats (på finska).