Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

27 000 sidor interna dokument avslöjar Facebooks problem – det här handlar den massiva läckan om

Facebookin tunnus näytöllä, jonka lasi on rikki. Kuvituskuva.
Bildtext De läckta Facebook-dokumenten bjuder inte på några större överraskningar. Snarare stärker de många långvariga misstankar kring bolaget.
Bild: Joonas Haverinen / Yle

De så kallade Facebook-pappren består av läckta rapporter, anteckningar och interna diskussioner. Facebook har startat upp flera utredningar efter dokumentläckan.

Facebooks interna problem har varit mycket synliga i medierna under hösten. Den tidigare produktchefen Frances Haugens dokumentläcka med interna diskussioner och rapporter bjuder på en fascinerande inblick i hur den sociala mediejätten fungerar.

Haugen som hade arbetat för Facebook i två år började i fjol våras samla ihop tusentals sidor med dokument från Facebooks Workplace, en intranätliknande intern plattform. Rapporterna handlade om allt från hur unga flickors mentala hälsa lider av Instagram till internationell människohandel där kriminella drar nytta av Facebooks olika tjänster.

Under sommaren levererade hon det nästan 27 000-sidiga materialet till Wall Street Journal, som publicerade den första nyheten utgående från läckan i september.

Senare har också andra medier fått tillgång till det läckta materialet. Yle Uutiset kom över dokumenten i november.

Facebook-pappren leder till utredningar

Redan efter Wall Street Journals artiklar meddelade amerikanska kongressen att man inleder en utredning om Facebooks verksamhet. Också USA:s handelskommission rapporterades ha inlett en egen utredning.

Efter avslöjandena gick Facebook in i krismodus och bolagets högsta ledning - med undantag för Mark Zuckerberg - förklarade sig så gott det gick.

Samtidigt delades de anställda i två läger beroende på hur de förhöll sig till avslöjandena. En del sade upp sig och tog anställning på Twitter.

Facebooks trångmål blev allt värre då en sammanslutning av 17 nyhetsmedier började publicera sina nyheter i slutet av oktober.

Facebook hamnade i försvarsställning och försökte utmåla nyheterna som svartmålning organiserad av en PR-byrå.

Läckan överraskar inte, men bekräftar misstankar

Grovt taget avslöjar Haugens material inte mycket nytt. Snarare bekräftar läckan många starka misstankar mot bolaget.

I dokumentens ljus försöker Facebook reparera bromsarna medan bilen är i rullning.

Facebooks problem är nära sammanlänkade med dess affärsmodell. De anställda känner till problemen och vill lösa dem, men problemen är redan alltför stora.

Ofta ratas korrigeringsåtgärderna av bolagsledningen eftersom de skulle leda till minskad tillväxt.

Haugen-materialet ger ändå inte en komplett bild av bolaget. De läckta dokumenten behandlar inte VR-teknologi eller Facebooks reklammaskineri. Enbart på basis av dokumenten skulle det vara svårt att förstå att det rör sig om ett av världens högst värderade bolag.

Facebook byter namn och kryper in i sitt skal

Sedan Wall Street Journal publicerade sin första nyhet har Facebook legat i blickfånget för världens medier. Då bolaget i slutet av oktober meddelade att man byter namn till Meta, sågs det som ett sätt att flytta bort uppmärksamheten från Haugen-läckan.

Det är ingen överraskning att Facebook, som har varit känt för sin öppenhet, har slutit sig efter avslöjandena. The Verge skrev i mitten av november att Facebook har begränsat de anställdas åtkomst till olika uppgifter.

Tidigare kunde alla Facebook-anställda läsa inlägg som delades på Workspace. Också de interna diskussionerna på plattformen var öppna så att alla anställda kunde delta.

Zuckerberg ansåg att öppenhet hjälpte arbetstagarna att prestera bättre. Själv delade han ofta känsliga uppgifter i torgmöten som hölls varje vecka. Länge var det mycket ovanligt med läckor.

Nu är Facebook föremål för den största läckan i bolagets historia och det har fått ledningen att ändra linje.

Enligt källor till The Verge har forskares presentationer plockats bort från föredragningslistorna till interna möten i fall där kommunikationsavdelningen har bedömt att en läcka medför alltför stora risker. Rapporterna granskas också noggrannare än förr innan de godkänns för publicering internt.

Visselblåsare på världsturné

Visselblåsaren Frances Haugens budskap är klart: Facebook har offrat allt på tillväxtens altare och det har gjort världen osäkrare. Lagstiftarna måste ta i med hårdhandskarna mot Facebook.

I en intervju för aktualitetsprogrammet 60 Minutes anklagade Haugen Facebook för att sätta vinsterna före det allmänna goda.

Samtidigt berättade hon om sammanlagt åtta klagomål mot Facebook som hon hade lämnat in till tillsynsmyndigheten Securities and Exchanges Commission. Enligt klagomålen har Facebook medvetet vilselett investerade genom att inte berätta om sina interna utredningar.

Haugen insåg att Facebooks ledning bara kan ställas till svars genom att påvisa fel gentemot aktieägarna.

Haugen har beskrivits som världens mest professionella visselblåsare och har turnerat i många länder efter sitt första framträdande.

Under hösten har hon hörts av amerikanska kongressen, brittiska parlamentet och Europaparlamentet i Bryssel. Hon har mött Tysklands justitieminister och Frankrikes minister för digitala ärenden. Dessutom har hon talat om riskerna med Facebook på flera konferenser.

I bakgrunden finns lobbyorganisationen Reset som arbetar för strängare reglering av sociala medier. Reset har hjälpt visselblåsare att navigera sig genom EU:s byråkrati för att deras budskap ska nå fram.

Det här är en översättning av Yle Uutisets artikel Lähes 27 000 sivua sisäisiä asiakirjoja paljasti Facebookin ongelmat – tästä on kyse massiivisessa tietovuodossa skriven av Teemu Hallamaa. Översättning och bearbetning: Linus Lång.