Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

USA vill inte förhandla med Ryssland utan sina europeiska allierade och partners

Ett ryskt missilbatteri avfyrar en missil under en militärövning
Bildtext Ryssland har koncentrerat styrkor i närheten av gränsen till Ukraina. bilden är från en militärövning i västra ryssland.

USA kommer inte att förhandla om Europas säkerhet utan sina europeiska allierade och partners, uppger Vita husets talesman Jen Psaki. Psakis uttalande kommer efter att Ryssland krävt samtal med USA om säkerhetsläget i Europa.

Ryssland vill att militäralliansen Nato ska förbinda sig att inte acceptera nya medlemmar. Utöver det ska militäralliansen inte bygga fler militärbaser i tidigare Sovjetstater.

Rysslands vice utrikesminister Sergej Ryabkov uppmanade i dag USA att ta Rysslands säkerhetskrav på allvar och tillade att Ryssland vill inleda förhandlingarna genast.

‒ Vi är redo att genast, till och med i morgon ‒ och jag menar i morgon ‒ inleda samtal med USA i ett tredje land, sa Ryabkov.

Spänt sedan tidigare

Relationerna mellan Ryssland och västländerna är spända efter att Ryssland på nytt koncentrerat styrkor i närheten av gränsen mot Ukraina.

Enligt USA förbereder Ryssland en möjlig offensiv mot sitt grannland och EU hotat Ryssland med hårda sanktioner.

Rysslands president Vladimir Putin förnekar invasionsplanerna. I dag anklagade Ryabkov Nato för att försöka öka spänningarna i regionen genom att framföra ogrundade anklagelser mot Ryssland.

Nato har egna krav

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg sa på fredagen att Nato mottagit de ryska förslagen, men att en dialog också behandlar Natos oro över Rysslands agerande och ska grunda sig på de principer och avtal som gäller för Europas säkerhet. Han tillade att Natos europeiska partners, bland dem Ukraina, måste konsulteras.

Det är extremt osannolikt att Nato går med på att ge Ryssland vetorätt över eventuella framtida utvidgningar av militäralliansen.

USA och flera europeiska länder har flera gånger uppgett att ett ukrainskt Natomedlemskap inte är aktuellt. Men samtidigt understryker Nato att beslut om eventuella nya medlemmar fattas av militäralliansen och ansökarlandet.

Enligt säkerhetspolitiska experter räknar inte heller Ryssland med någon ny överenskommelse. Ett tecken på det är att Ryssland offentliggjort sina förhandlingskrav, vilket är mycket ovanligt inom internationell diplomati.

‒ Det är inte meningen att det ska bli något avtal: det här är en deklaration. Men det betyder inte nödvändigtvis att det här är ett förspel till ett krig. Det är berättigande för Moskva att hålla fingret på avtryckaren och sätta Washington att och andra ur balans. Den stora frågan är hur länge det kan pågå utan att mista sin effekt, säger Sam Greene, professor i rysk politik vid King's College i London.

Källor: Reuters, AP, AFP