Hoppa till huvudinnehåll

Sport

SVT: Resultaten stryks för dopad ryska och det drabbar Kaisa Mäkäräinen – förvånade finska stjärnan kan bli av med totalseger i världscupen: "Oskyldiga idrottare får lida"

Uppdaterad 17.12.2021 19:51.
Kaisa Mäkäräinen med pokal.
Bildtext Så här såg det ut när Kaisa Mäkäräinen firade sin totalseger i världscupen 2014.
Bild: EPA/All Over Press

Kaisa Mäkäräinen kan bli av med en av sina totalsegrar i världscupen. Allt hänger ihop med ett dopningsfall i Ryssland.

I kölvattnet av den utbredda dopningen i Ryssland kan Kaisa Mäkäräinen bli ett offer. Enligt SVT:s rapportering under fredagen kan sammandraget i världscupen i skidskytte säsongen 2013–2014 skrivas om i efterhand – och då kan Mäkäräinen tappa sin totalseger.

Det här beror på dopade ryskan Olga Zaitseva.

Zaitseva har blivit avstängd och straffad, men nu ska det internationella skidskytteförbundet IBU ha bestämt att alla hennes resultat stryks från den nämnda säsongen.

I förlängningen innebär det här att Mäkäräinen skulle bli passerad av totaltvåan Tora Berger. Mäkäräinen slog norskan med fyra poäng, men när Zaitsevas namn plockas bort från resultatlistorna går Berger förbi Mäkäräinen i totalcupen.

Har bytt vinnare på IBU:s sidor

IBU:s sportchef Felix Bitterling säger till SVT att fallet med Zaitseva är avgjort. Däremot är det inte fastslaget om både Mäkäräinen och Berger står som totalsegrare för säsongen 2013–2014. Det är en möjlighet som IBU:s styrelse ska diskutera.

I de officiella resultatlistorna för säsongen har IBU gjort om poängställningen. Berger är etta på 868 poäng och Mäkäräinen tvåa på 863 poäng.

– Nu har vi hamnat i en situation som inte är särskilt trevlig. Den som vann totalcupen blir tvåa, och den som blev tvåa blir etta. Båda har verkligen inte gjort något fel. Men det är tydligt att Tora, med dessa händelser i beaktande, förtjänar titeln. Men vi känner verkligen för Kaisa, efter all denna tid…, säger Bitterling.

– Det visar ännu en gång att dopning är superdåligt, och verkligen inte bra för sporten.

Berger: "Blir konstigt"

Mäkäräinen avslutade sin elitkarriär vårvintern 2020. Den innehöll sex VM-medaljer och tre totalsegrar i världscupen.

Nu riskerar hon alltså att tappa en av totalsegrarna. SVT uppger att Mäkäräinen är förkrossad, och finländskan – just nu på plats i Annecy som Yle Urheilus expert – visste inte om att något sådant här pågick.

– Jag kommer inte ens ihåg alla vändningar efter åtta år. Det är så många tävlingar som hade kunnat gå annorlunda om Zaitseva hade plockats bort direkt efter OS i Sotji, säger hon till Yle.

– Om vi hade en ren idrott och rena idrottare hade man inte behövt skriva om resultatlistor. Det här är bara ett sorgligt exempel på att oskyldiga idrottare får lida när andra gör bort sig.

Tora Berger säger så här om de färska uppgifterna om att hon är världscupvinnare:

– Det är så länge sen att det blir märkligt. Medaljer och segrar är färskvara så alltihop blir konstigt. Det blir ju som att stjäla segern från Kaisa. Så känns det när det har gått så lång tid, säger Berger till NRK.

Artikeln uppdaterad klockan 19.50 med Mäkäräinens kommentarer.