Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Migranttrafiken över Engelska kanalen växer - franska fartyg räddade 138 personer i sjönöd

Tillhörigheter som migranter som försök ta sig över till England lämnat efter sig på stranden i Calais.
Bildtext Allt fler försöker sig på den farliga resan över Engelska kanalen.
Bild: STELLA Pictures/ddp/abaca press

Franska fartyg plockade i torsdags upp 138 personer som försökte ta sig över Engelska kanalen i små båtar, uppger franska myndigheter. Migranterna var på väg från Frankrike till Storbritannien.

Två av den franska marinens fartyg och två räddningsfartyg uppges ha deltagit i räddningsoperationen, som ingångsattes efter att det kommit larm om problem med flera av de mindre båtarna.

Fartygen förde migranterna tillbaka till stranden på den franska sidan.

Allt fler försöker ta sig från Frankrike till Storbritannien i små båtar. I år hittills har uppskattningsvis 31 500 personer, som vill ta sig till Storbritannien, startat sin resa i Frankrike.

Den stora farhågan är att Engelska kanalen blir en likadan skådeplats för drunkningstragedier som Medelhavet. Exempelvis i november omkom minst 27 personer då de försökte korsa kanalen.

De omkomna hade enligt anhöriga som intervjuats av The Guardian upprepade gånger ringt till bägge ländernas kustbevakning och allmänna nödnummer för att få hjälp då de hamnade i sjönöd.

Brittiska myndigheter uppges ha hänvisat de nödställda till de franska myndigheterna, med tragiska konsekvenser.

Orsakar tvist mellan Frankrike och Storbritannien

Migranttrafiken på Engelska kanalen började öka för tre-fyra år sedan.

Storbritannien har bidragit finansiellt för att effektivera de franska polisinsatserna längs med kusten så att migranter inte ska nå fram. Det ska handla om tiotals miljoner pund.

Brittiska myndigheter anser att de franska insatserna är otillräckliga i förhållande till bidragen, vilket Frankrike bestrider.