Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

THL:s generaldirektör Tervahauta: Covidintyget gör mer nytta än skada just nu, men läggs sannolikt på hyllan

Från 2021
Uppdaterad 18.12.2021 14:11.
Markku Tervahauta, THL
Bildtext Tervahauta intygar att det inte råder någon maktkamp mellan THL och SHM.
Bild: Petteri Sopanen / Yle

Institutet för hälsa och välfärd THL följer noga med hur coronaläget utvecklas, både i de nordiska länderna och här hemma, säger generaldirektör Markku Tervahauta. En rekommendation om att dra i nödbromsen kan bli aktuell inom de närmaste dagarna.

Tervahauta gästade Yleprogrammet Morgonettan på lördagen.

Institutet för hälsa och välfärd THL anser att det kan bli aktuellt för regeringen att dra i nödbromsen nästa vecka och därmed ta över styrningen av restriktionerna från regionförvaltningsverken.

Tervahauta tror att också andra sjukvårdsdistrikt diskuterar en höjd beredskap, efter att Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt på fredagen höjde sin beredskap till högsta nivå. Orsaken är omikronvarianten och dess snabba spridning.

– Om vi får en stor mängd smittade på en gång så innebär det automatiskt patienter som behöver sjukhus- och intensivvård, även om majoriteten får lindriga symtom. Och så betyder ju också lindrig smitta att man är arbetsoförmögen några dagar eller veckor, vilket i sig också kostar samhället. Därför måste virusets framfart bromsas enligt bästa förmåga.

Immunförsvaret fungerar inte på samma sätt mot omikronvarianten som mot de tidigare varianterna, sa Tervahauta.

– Det finns gäng som tillbringat en kväll tillsammans, kanske suttit ute på middag en längre tid och då inte använt munskydd eftersom de ätit. Av dem kanske några tagit snabbtest före middagen och varit vaccinerade. Men ändå har de smittats.

Det positiva är enligt Tervahauta att de smittade fått lindriga symtom i de övre luftvägarna och sällan kräver sjukhusvård.

– Men vi vet i det här skedet väldigt lite om hur omikronvarianten behandlar ovaccinerade.

"Ingen maktkamp mellan THL och ministeriet"

Familje- och omsorgsminister Krista Kiuru (SDP) kritiserade i tisdags THL för att ha reagerat för långsamt med rekommendationer om en tredje vaccindos.

Den kritiken avfärdade Tervahauta och sa att de första rekommendationerna om tredjedosen gavs från THL:s sida redan i september.

– Att det kanske gått långsamt beror inte på THL utan på kommunernas kapacitet att vaccinera.

Råder det en maktkamp mellan THL och Social- och hälsovårdsministeriet?

– Nej, vi känner till varandras roller. Det har varit överraskande situationer, krångliga sådana, där snabba beslut har fattats. Också kommunerna och regionförvaltningsverken är med. Det är helt självklart att det uppstår situationer där folk överskrider sina revir, det är normalt i svåra situationer.

Målet är enligt Tervahauta just nu både att förhindra att viruset sprids och förhindra allvarlig sjukdomsbild.

Diskussionen om att involvera företagshälsovården i vaccineringen har också varit på tapeten. Markku Tervahauta välkomnar den idén men påpekar att det fortsättningsvis är personer över 60 år och personer i riskgrupper som ska prioriteras.

- Företagshälsovården kunde på många ställen hjälpa till med att vaccinera dem. De kunde exempelvis ha en vaccineringspunkt på sina verksamhetsställen.

"Covidintyget som sådant läggs sannolikt på hyllan"

Om det blir aktuellt att dra i nödbromsen innebär det att regeringen och ministerierna får ansvar för helhetskoordineringen och mandat att ge olika regioner mer rådgivning. Just nu gör regionerna det rätt självständigt, om än aktivt, säger Tervahauta.

Han är dock kritisk till covidintyget som ett sätt att hålla samhället öppet också om nödbromsen används. Det nu gällande covidintyget betyder att man kan förbise begränsningar, och just nu verkar omikronvarianten smitta också vaccinerade, konstaterar Tervahauta.

– Ur infektionsepidemiologisk synvinkel vore det bättre med enbart ett testintyg eller ett vaccinintyg.

Med testintyget kunde personer få delta på tillställningar om de kan uppvisa negativt testresultat, oberoende av vaccinering eller inte. Vaccinintyget kunde å sin sida släppa in enbart vaccinerade, som alltså kan bära på coronaviruset och smitta varandra, men med stor sannolikhet får mildare symtom.

– För tillfället är covidintyget till mer nytta än skada, men nog är det sannolikt att intyget läggs på hyllan i och med omikronvarianten, sa Tervahauta.

Inför julen ger Tervahauta finländarna rådet att redan under förberedelserna vara försiktig och använda munskydd på rätt sätt.

– Fira jul i ett litet sällskap, undvik att resa, ta ett snabbtest om du hälsar på äldre släktingar eller riskgrupper och stanna genast hemma om du har förkylningssymtom. Ta det lugnt under julen och rör dig ute i den friska luften. Det finländska julfirandet är ofta lugnt, och jag hoppas att det också lugnar ner smittspridningen, sa Tervahauta.