Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Rekordbra insats av Jasmin Kähärä i Dresden – Maja Dahlqvist fortsätter att övertyga

Från 2021
Uppdaterad 18.12.2021 18:00.
Kähärä tog sig till semifinal, Joensuu utslagen i kvarten - Spela upp på Arenan

Jasmin Kähärä är en av vinterns stora finländska utropstecken i världscupen i längdskidåkning. Kähärä tog poäng för tredje sprinttävlingen i rad i dag och hon gjorde det med besked: Tionde platsen i Dresden var en smärre skräll.

Den 21-åriga Kähärä tog sig till semifinal med både tur och skicklighet. Hon slutade trea i sitt heat men avancerade via tidsjämförelsen.

I kvartsfinalen hade hon tungan rätt i mun då norskan Magni Smedås föll omkull och drog ytterligare två åkare med sig i fallet vid varvningen.

– Jag hade en bra position och lyckades undvika kollisionen. Upploppet var inte speciellt bra, säger Kähärä till Viaplay.

Hon kom i mål som femma i sitt semifinalheat och slutade på tionde plats i sammandraget. Det är hennes bästa världscupplacering med marginal.

Också Jasmi Joensuu plockade världscuppoäng. Hon blev utslagen i kvartsfinalskedet och hittas på 15:e plats i resultatlistan.

Fortsatt svensk dominans

Maja Dahlqvist vann finalen före landsmaninnan Jonna Sundling. Dahlqvist har vunnit alla fyra sprinttävlingar i världscupen i vinter.

– Det var tufft. Det är en så tajt bana att man måste kämpa om placeringarna hela tiden, säger Dahlqvist i segerintervjun.

Tack vare dagens poängpott steg Dahlqvist till etta i världscupen.

– Det viktigaste är att ledarvästen stannar i samma rum, säger hon och hänvisar till att hon ofta delar rum med Frida Karlsson som var i täten av världscupen inför dagens tävling.

Dagens tvåa, Jonna Sundling, gav en stormvarning. Den regerande sprintvärldsmästaren föll i nationella tävlingar i Gällivare i november och skadade handen. En andra plats i comebacken till världscupsscenen vittnar om att hon kan bli svårslagen i fortsättningen.

Första segern för Taugbøl

De största norska sprintstjärnorna, Johannes Høsflot Klæbo och Erik Valnes, står över Dresden-helgen. I deras frånvaro greppade deras landsman Håvard Solås Taugbøl chansen.

Taugbøl tog sin första världscupseger i karriären efter en imponerande insats.

– Det känns så bra. Det här är ett mål jag har försökt nå hela mitt liv. Jag är stolt över mig själv, säger Taugbøl efter finalen.

Två rutinerade sprintåkare lade beslag på de övriga pallplaceringarna. Italiens Federico Pellegrino var tvåa och fransmannen Lucas Chavanat trea.

– Att besegra åkare som Pellegrino och Chavanat är otroligt. Det är en ära att få stiga upp på prispallen med dem, säger Taugbøl.

Mediokert av Finlands herrar

Tre finländska herrar fick åka i finalpasset men varken Lauri Vuorinen, Juuso Haarala eller Niilo Moilanen hade något att komma med.

Både Haarala och Moilanen var sist i sina kvartsfinalheat.

– Det var en tung dag. Kvalåkningen kändes seg. En kort träningsperiod före jul gör säkert gott, säger Haarala till Viaplay.

Lauri Vuorinen kom i mål som fyra i sitt heat och var därmed bästa finländska herråkare i dag. Han placerade sig på 20:e plats.

– Det var en taktiskt dålig insats. Jag kom i gång för dåligt och försökte att avancera på andra varvet, men det är svårt att ta sig förbi, säger han till Viaplay.

Världcupveckoslutet i Dresden fortsätter med sprintstafetter i morgon.

Resultat

Sprint, damer (f):

1. Maja Dahlqvist, SWE

2. Jonna Sundling, SWE+0,43

3. Anamarija Lampic, SLO +0,64

4. Kristine Skistad, NOR +1,64

5. Mathilde Myhrvold, NOR +3,03

6. Eva Urevc, SLO +6,15

...

10. Jasmin Kähärä

15. Jasmi Joensuu

Anni Alakoski, Maaret Pajunoja, Josefiina Böök och Johanna Ukkola slogs ut i kvalet.

Sprint, herrar (f):

1. Håvard Taugbøl, NOR

2. Federico Pellegrino, ITA +0,15

3. Lucas Chanavat, FRA +0,68

4. Even Northug, NOR +1,22

5. Sindre Skar, NOR +2,01

6. Gleb Retivych, RUS +4,86

...

20. Lauri Vuorinen

27. Juuso Haarala

29. Niilo Moilanen

Verneri Suhonen, Verneri Poikonen och Lauri Mannila slogs ut i kvalet.

Videobilder från Viaplay.

Diskussion om artikeln