Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Herola i superb spurtform på Ramsaus "rallybana" – klagade på konkurrenternas kraftlöshet efter säsongens första pallplats: "Kändes som gångfart"

Från 2021
Uppdaterad 18.12.2021 16:35.
Herola spurtade till tredje plats i Ramsau - Spela upp på Arenan

Här är formbeskedet som alla finländska skidfans vill se. Ilkka Herola åkte upp sig till en tredjeplats – och hade gärna åkt ännu snabbare på den svängiga banan i Österrike.

Ilkka Herola – liksom resten av landslaget i nordisk kombination – har inte haft någon munter start på säsongen.

Men i lördagens lopp i Ramsau kom de blåvita formbeskeden från flera håll. Herola var givetvis den klarast lysande stjärnan.

Finländaren var 19:e efter backmomentet, men lyckades omgående åka ikapp huvudklungan i skidmomentet. Från den här gruppen saknades endast ledaren Jarl Magnus Riiber, som än en gång tog en överlägsen förstaplats.

Herola fördelade krafterna väl. Finländaren var fast i fältet när tysken Vinzenz Geiger ryckte till andraplatsen, men när det var dags för spurt om den sista pallplatsen var Herola starkast, knappt före världsmästaren Johannes Lamparter.

Målfotso som visar att Ilkka Herola är före Johannes Lamparter.
Bildtext Ilkka Herola slog Johannes Lamparter i spurten, visar målfotot.
Bild: Yle

Ville utmana Geiger

Finländaren var nöjd med sin prestation. Men loppets snabbaste åkare menade att det också hade funnits krafter för att svara på tvåan Geigers ryck – om han bara hade fått utrymme på banan.

– Det gick som jag planerat, man får nog vara nöjd. Men jag tänkte förlora besinningen under det sista varvet. Jag förväntade mig att killarna som vilat i tre varv skulle ha haft krafter att svara på Geigers spurt, men i stället blev det bara stockning – man kunde inte ta sig någonstans.

– Det fanns inte riktigt några alternativ, för mig kändes det som gångfart. Jag fick lita på att avgöra på slutet och fixa tredjeplatsen, berättar Herola för Yle.

Geiger var till slut 3,9 sekunder före Herola i mål. För finländaren var pallplatsen säsongens första och karriärens tionde.

– Det här var en snabb och svängig "rallybana". Nu vet jag att jag kan kämpa om pallplatser bara jag får till ett normalt hopp.

Eetu Hirvonen visade i sin tur prov på en gryende form med en 17:e plats. Arttu Mäkiaho tog sina första världscuppoäng på två och ett halvt år efter att ha slutat 26:e.

HS98 + 10 km

1. Jarl Magnus Riiber NOR 24.02,0
2. Vinzenz Geiger GER +28,0
3. Ilkka Herola FIN +31,9
4. Johannes Lamparter AUT +32,0
5. Terence Weber GER +34,4
6. Espen Björnstad NOR +37,5
7. Akito Watabe JPN +39,5
8. Julian Schmid GER +43,9
9. Mario Seidl AUT +52,3
10. Jörgen Gråbak NOR +53,2

17. Eero Hirvonen FIN +1.22,8
26. Arttu Mäkiaho FIN +2.02,6
40. Otto Niittykoski FIN +3.53,4

Diskussion om artikeln