Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

"Folk satt på golvet och grät" – Kemistklubben vid Åbo Akademis klubblokal har stängt för gott

Från 2021
Ingången till byggnaden Axelia på Åbo Akademis campus i Åbo.
Bildtext Nu söker föreningen nya lokaler.
Bild: David Fagerudd / Yle

Den sista festen har firats och möblemanget har burits ut. Kemistklubben vid Åbo Akademi söker nu ett nytt ställe att umgås i. Det nya kansliet kan också bli trångt.

Yle Åboland träffar Kemistklubbens ordförande Ann-Louise Hakalax i ett öde Axelborg. Hon berättar att det finns många känslor vid ytan och att det är svårt att tro att klubblokalen nu måste stänga.

– Det har varit ett hem. Man har träffat så många personer här. Jag har träffat människor inom akademin och knutit kontakter till dem som är i arbetslivet. Alla har samlats här i något skede. Det här stället har bidragit till det sociala i studerandenas vardag, säger Hakalax.

Ann-Louise Hakalax är ordförande för Kemistklubben vid Åbo Akademi.
Bildtext Ann-Louise Hakalax säger att det är svårt att tro att Axelborg inte längre kommer att finnas till.
Bild: David Fagerudd / Yle

Nu söker Kemistklubben nya lokaler att vistas i, men det är lättare sagt än gjort.

– Det har blivit mycket svårare att få tag på lämpliga lokaler i dagsläget. Vi gör vårt bästa för att hitta ett nytt ställe och har bildat en arbetsgrupp med just det målet i sikte. Vi tar emot alla tips och all hjälp vi kan få, säger Hakalax.

Kemistklubben har också haft ett stort kansli till sitt förfogande, men nu kommer föreningen vara tvungen dela lokal med några andra föreningar. Fyra föreningar kommer att dela på cirka 30 kvadratmeter.

– Det känns helt bra, och säkert kommer det att fungera på något sätt. Ändå måste vi anpassa oss en hel del då vi har varit vana med att ha vårt stora kansli och Axelborg till förfogande, säger Hakalax.

Under föreningens nästan hundra år av verksamhet har en hel del papper, gåvor och andra prylar samlats ihop. Dessutom brukar föreningen bjuda på kaffe och sälja exempelvis halarmärken i sitt kansli. Därför är behovet av en större lokal verkligt.

Ordförande Ann-Louise Hakalax kommenterar också kommunikationen från Åbo Akademi.

– I nuläget har vi fått den hjälp vi behövt, men den borde kanske ha kommit tidigare. Men nu börjar läget lugna ner sig lite och det känns som om det löser sig, säger Hakalax.

Verksamheten stannar inte

Nu har Kemistklubben flyttat en del av sina saker till Aurum och en del till Geologicum.

– Studentkåren håller som bäst på att skriva på ett kontrakt med ÅA för att kunna erbjuda nya lokaler för flera föreningar i Geologicum, säger Hakalax.

Verksamheten kommer inte heller att stanna upp på något sätt efter årsskiftet. Med lite hjälp av andra föreningar fortsätter Kemistklubben sin verksamhet också 2022. Den sista festen på Axelborg blev ändå ett tårfyllt farväl.

– Vi hade många gäster på plats. Det slutade med att både studerande och vuxna satt på golvet och grät, säger Hakalax.

Dansgolvet i Axelborg står tomt. Speglar längs väggarna
Bildtext Axelborgs dansgolv har skakats av många glada fötter under åren. Nu har en era kommit till ett slut.
Bild: David Fagerudd / Yle

Diskussion om artikeln