Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Är Jasmin Kähärä ett namn för OS-sprinten? Fristilslöftet tänker i nya banor efter karriärens bästa insatser: "Är verkligen jätteförvånad"

Från 2021
Jasmin Kähärä åker skidor i Davos.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Sprint och fristil har aldrig varit en speciellt gångbar kombination i finsk längdåkning. Jasmin Kähärä är motsatsen. Hon skrattar efter karriärens bästa världscupdag – och medger att Peking finns i tankarna.

När man vill hitta finländska glädjeämnen under första delen av världscupen på skidor landar ögonen ganska snabbt på Jasmin Kähärä.

Nivåhöjningen är markant.

Kähärä hade kört två tävlingar i världscupen inför årets premiär i Ruka och placerat sig kring 60-strecket. Nu har hon lagt ribban betydligt högre.

Efter tre raka helger med världscuppoäng i sprint – Lillehammer, Davos och Dresden – är 21-åringen sprudlande glad då Yle Sporten når henne per telefon.

– Det känns helt otroligt. För några veckor sen trodde jag inte att jag skulle åka så här fort.

– Jag var ju inte ens på väg till Lillehammer, men några dagar före tävlingen fick jag veta att det finns en plats. Sen tog jag poäng där, körde jättebra i Davos … Jag är verkligen jätteförvånad.

Första gången i semifinal

Lördagens fristilssprint i Dresden gav karriärens bästa insats. För första gången tog hon sig vidare från kvartsfinalen, och det hela slutade med en tionde plats.

– Jag var inte säker på hur den här stadsbanan skulle passa mig, men hela dagen gick riktigt bra och jag hade också jättebra skidor. Jag visade att jag klarar mig på olika typer av banor, säger hon och syftar på de fysiskt betydligt tyngre banorna i de föregående tävlingarna.

Kähärä tog sig till semifinal, Joensuu utslagen i kvarten - Spela upp på Arenan

I kvartsfinalen lyckades Kähärä undvika en kollision och hon gick i mål som trea i heatet. Tiden räckte till för ett lopp till.

– Maja Dahlqvist, Jonna Sundling, Anamarija Lampic … Det var jättetufft motstånd i semifinalen, men jag försökte bara hänga med.

Hon lyfter fram två saker som orsaker till att det har gått så bra: hon har varit frisk och fått träna på hög höjd. Under träningssäsongen blev det två perioder på hög höjd.

– Jag hade i princip aldrig tränat på hög höjd tidigare, så två läger var mycket för mig. Dessutom var jag en och en halv vecka i Davos i samband med världscupen där.

OS-aktuell?

Sprint, och uttryckligen sprint i fristil, är Kähäräs bästa gren i dagsläget. Hon sticker ut i ett finländskt landslag där distans och klassisk stil brukar vara bästa disciplinen.

– Jag har alltid gillat just det. Jag har nått mina bästa resultat i fristilssprint de senaste fem åren.

Det är onekligen så att Kähärä relativt snabbt har växt fram till ett möjligt namn för OS-trupp (Finland får ta ut sju åkare på damsidan). Det lär krävas mer för att hon ska bli uttagen till Peking, men hon medger att OS åtminstone finns i tankarna nu.

På Peking-programmet finns nämligen sprint i fristil.

– Jag har börjat tänka om lite och fundera på OS. Det kan vara möjligt för mig, men vi får se hur det går. Just nu är U23-VM fortfarande mitt huvudmål för vintern.

Efter lagsprinten i Dresden på söndag åker Kähärä hem för att fira jul och ladda om. Skid-FM i Imatra den andra helgen i januari är nästa tunga tävling.

Vilka tävlingar blir viktiga med tanke på OS-uttagningen?

– Efter FM är det en sprint i fristil i världscupen i Frankrike. Om jag får åka där och kör så här bra då också är OS möjligt för mig.

Videobilder från Viaplay.

Diskussion om artikeln