Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Tiotals läkare är frivilliga att hjälpa till vid coronavaccinering – Hälsovårdarförbundet vill inte se obehöriga vaccinerare

Uppdaterad 18.12.2021 19:19.
Seinäjoen terveyskeskuksen työntekijät valmistelevat koronarokotteita koronarokotustapahtumassa.
Bildtext På bilden sätts coronavaccin fördigt i sprutor så det är klart för injicering.
Bild: Mirva Ekman / Yle

Det finns läkare som till och med är beredda att vaccinera i bästa talkoanda. Också fackorganisationen Tehy vill öka tempot i vaccinationerna.

Såväl pensionerade läkare som läkare i arbetslivet säger att de kan ställa upp och hjälpa vid coronavaccineringar. De frivilliga finns främst i Nyland.

Syftet är i första hand att få fart på den tredje vaccinationsomgången bland finländarna.

Specialistläkare Maarit Gockel berättar att det finns en Facebookgrupp för läkare i Finland. I den gruppen frågades efter frivilliga och på bara en liten stund hade kring 50 läkare runt om i landet räckt upp en virtuell hand och meddelat att de finns till förfogande.

– Det finns en tydlig vilja att hjälpa i hela yrkesgruppen. Flera läkare är till och med redo att offra sina julledigheter för det här, säger Gockel och beskriver det som läkarkårens julklapp till finländarna.

Idén kommer från Brahestad

Gockel har hjälpt till med att förmedla kontaktuppgifter och dirigerat kollegor till ställen där det kan behövas en hjälpande hand. Om allt går väl kan flera läkare börja vaccinera kring jul.

Själv vill hon ställa upp för Esbo stad.

– Jag väntar redan på att få komma igång med jobbet.

Flera läkare har sagt att de vill ställa upp eftersom de är oroliga för hur vårdpersonalen ska orka med allt jobb.

En del av de som har anmält intresse har sagt att de inte har tänkt ta någon lön för arbetet, men det kan visa sig vara ett juridiskt eller skattetekniskt problem.

Att mobilisera en större grupp läkare må vara nytt, men det finns redan enskilda läkare som har ställt upp. I Brahestad har de pensionerade läkarna Virpi Honkala och Matti Honkala vaccinerat redan länge. Det var därifrån Gockel fick idén att försöka få med flera läkare.

Bara vissa personer har rätt att vaccinera

Hälso- och sjukvårdsfacket Tehy anser att det är viktigt att få fart på vaccinationerna och att det är ett bra drag att kalla in pensionerad vårdpersonal.

Enligt Tehy är det viktigt att kommunerna effektivare ser till att personer som kan och får vaccinera också gör det.

Hälsovårdarförbundet vill å sin sida påpeka att det är uttryckligen branschfolk med adekvat utbildning som ska vaccinera. Förbundet vill absolut inte se någon lagändring som skulle göra det möjligt för obehöriga att gå en intensivkurs och börja vaccinera folk.

Hälsovårdarförbundets ordförande Tiina Mäenpää varnar för att det kan leda till stora problem och ökande vaccinkritik om personer med bristfällig utbildning börjar vaccinera.

De som har rätt att vaccinera, enligt nuvarande lag, är läkare, läkar- och tandläkarstudenter som har gått vissa obligatoriska kurser, sjukskötare, hälsovårdare och barnmorskor. Vårdstuderande som har fått vaccinationsutbildning kan också vara behöriga.

Privata vårdbolag får också börja vaccinera

Diskussionen om att ta in flera personer som kan vaccinera öppnades av familje- och omsorgsminister Krista Kiuru i Yle-programmet A-studio i tisdags.

Kiuru vill att vaccineringen ska framskrida snabbare och hon föreslår bland annat att pensionerade vårdarbetare kallas in för att hjälpa till.

Också bland andra den finländska läkartidningen och Finlands läkarförbund har förmedlat önskemålet om att frivilliga ska ta kontakt. Läkarförbundet håller på att sammanställa en lista med kontaktuppgifter som aktiva och pensionerade läkare kan använda för att anmäla sig.

Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt ordnar redan nästa vecka en introduktionskurs för frivilliga vaccinerare.

Sjukvårdsdistriktet har dessutom för avsikt att låta också privata aktörer börja vaccinera, så att det blir lättare att få en god vaccinationstäckning främst vad gäller den tredje dosen.

Artikeln är en översatt, förkortad och bearbetat version av Yle Uutisets artikel Kymmeniä lääkäreitä on ilmoittautunut parissa päivässä koronarokottajiksi – Terveydenhoitajaliitto huolestui pikakoulutuksen vaaroista av Saara Hirvonen.