Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Tyskland överväger att sätta press på Ryssland via Nord Stream 2 – i värsta fall kan det ta länge innan miljardprojektet tas i bruk

Nordstream-logon då den nyligen fästs vid anläggningen i Lubmin, nära Greifswald i Tyskland 8.11.2011.
Bildtext Gasledningen Nord Stream går mellan Ryssland och Tyskland via Östersjön.
Bild: EPA/STEFAN SAUER GERMANY OUT

Om Ryssland går till attack mot Ukraina kan Tyskland svara med att aldrig använda den nya gasledningen Nord Stream 2.

Tyskland har gett Ryssland en allvarlig varning, med anledning av farhågorna om att Ryssland planerar gå till attack mot Ukraina.

– Inga motåtgärder är uteslutna om Ukrainas territoriella integritet kränks, säger Tysklands minister för miljö- och energifrågor Robert Habeck i en intervju för Frankfurter Allgemeine.

Tysklands tio dagar gamla regering, under ledning av förbundskansler Olaf Scholz, säger att gasledningen Nord Stream 2 inte tas i bruk om Ryssland angriper Ukraina.

– Ur en geopolitisk synvinkel var det ett misstag att bygga gasledningen. Men den har byggts och frågan om den ska tas i bruk ska avgöras enligt tyska och europeiska lagar, säger den tyska utrikesministern Annalena Baerbock.

Tyskland behöver Nord Stream 2

Med gasledningen Nord Stream 2 transporteras gas från Ryssland till Tyskland längs Östersjöns botten. Ledningen har kostat kring tio miljarder euro.

Enligt Tyskland är ledningen nödvändig för att landet ska kunna dra ner på användningen av stenkol och kärnkraft, men flera grannländer och USA har kritiserat hela projektet skarpt.

Gasledningen är så gott som klar, för tillfället väntar tyska myndigheter på dokument som behövs för att kunna godkänna att man tar i bruk ledningen.

Det lär dröja till en bra bit in på år 2022 innan Nord Stream 2 är i användning, men det kan förstås ta ännu längre om Tyskland anser att man vill sätta press på Ryssland med hjälp av gasledningen.