Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Nederländerna stänger ner över jul och nyår – premiärminister Rutte: Oundvikligt på grund av omikronvarianten

Personer står i kö i Nederländerna, många har munskydd.
Bildtext Nederländarna ska hålla sig borta från allmänna platser från och med söndag.
Bild: EPA-EFE/All Over Press/Marco de Swart

Så gott som allt som inte är nödvändigt ska hållas stängt i Nederländerna de närmaste veckorna. Omikronvarianten av coronaviruset har fått fotfäste och landet vill hindra att viruset sprider sig.

Det var en uppgiven premiärminister Mark Rutte som höll en televiserad presskonferens i Nederländerna på lördagskvällen.

– Jag står här i kväll dyster till mods. För att sammanfatta det i en mening ska Nederländerna stängas ner igen från och med i morgon, sa Rutte.

Nedstängningen innebär att skolor och alla icke nödvändiga affärer, barer, restauranger, teatrar, biografer och andra allmänna platser håller stängt.

Nederländerna har redan begränsat antalet gäster man får ha i sitt hem, men antalet minskas från fyra till två. Den här begränsningen ska ändå inte gälla på juldagen den 25 december.

– Det är oundvikligt på grund av den femte vågen av coronaepidemin som kommer mot oss i och med omikronvarianten av viruset, sa Rutte.

Stora delar av Nederländerna hålls stängda genast från söndag morgon till och med åtminstone till den 14 januari. Skolorna kan eventuellt öppna några dagar tidigare, den 9 januari.

Mark Rutte
Bildtext Nederländernas premiärminister Mark Rutte.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Källor: AFP, Reuters