Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Musikalen Botnia Paradise stävar vidare – nu finns också musiken utgiven

Från 2021
En grupp dansare i sjömanskostymer
Bild: Frank A. Unger

Ungefär mitt i spelsäsongen släpps nu låtarna från Wasa Teaters musikal Botnia Paradise, signerad humorgruppen KAJ.

Musikalen Botnia Paradise har nått ungefär halvvägs på sin resa. Med dryga 50 föreställningar bakom sig ger Jakob Norrgård och Axel Åhman en mellanrapport och berättar om musiken, som nu finns utgiven.

Då KAJ gjorde den förra musikalen, Gambämark, så gavs musiken ut på CD i samband med premiären. Den här gången dröjde det ett par månader innan musiken släpptes (i skrivande stund på strömningstjänst, en CD-utgåva är också på väg)

– Nu hade vi så mycket folk med och musiken levde in i det sista - det var stämmor och allt möjligt, säger Axel.

Därför väntade man med att spela in musiken tills allt satt. På så vis blev också slutresultatet bättre, fast det lät vänta på sig.

En grupp dansare i sjömanskostymer
Bild: Frank A. Unger

Se först, lyssna sen... eller tvärtom?

Hur är det då: förstör det upplevelsen och överraskningen att lyssna på musiken innan man ser musikalen?

– Jag tycker i alla fall att varje gång jag sett en musikal så är jag glad att jag har hört på musiken före, säger Jakob. Det är ändå så mycket att ta in av dans, ljud och ljus så det funkar bra att höra musiken före.

Axel berättar att han före Gambämark gjorde en gallup på KAJs Instagram och fick omkring 1000 svar. Av dem sade omkring 70 procent att de skulle vänta med att lyssna på musiken till efteråt.

– Jag litar på lyssnarens ansvar, säger Axel. Här i radion så spelar vi musik som inte avslöjar handlingen, eller åtminstone inte några stora vändpunkter.

Publikrekord hägrar

Sedan premiären i september har Botnia Paradise getts i dryga 50 föreställningar. Hur många det blir totalt är ännu inte spikat, men enligt Axel är man ungefär halvvägs.

– 25 000 biljetter är bokade och det är vi väldigt glada över. Den "vita valen" är att vi skulle slå Colorado Avenue, som sågs av 27 500 då Wasa Teater satte upp den år 1999.

Då man spelar samma föreställning gång på gång så gäller det att komma ihåg att för publiken är det första gången de ser den, så det gäller att ge sitt allt.

Två män i en bubbelpool.
Bild: Frank A. Unger

Men även om man återvänder för att se musikalen igen efter en tid så kan man få uppleva något nytt. Det händer också att skådespelarna överraskar varandra.

– Vi har en scen som är "fritt villebråd" där jag, Kevin Holmsträm och Jonas Bergqvist har en överenskommelse att det kan komma överraskningar. Den scenen ser jag fram emot varje kväll, säger Axel

För en vecka sedan gavs föreställning nummer 51 och då var regissören Ida Kronholm på plats för första gången sen premiären.

– Hon sa att det hade blivit bättre, att vi hade landat i berättelsen och lärt oss vilka saker som folk vill ha mer av, mindre av annat, säger Axel.

Jakob säger att också danserna har förbättrats under föreställningarnas gång. Jämfört med premiären så är nivån nu högre.

– Om man såg oss tidigt och tyckte att danserna inte riktigt satt så kan man ju komma en gång till och se att nu sitter de!

Musiken från Botnia Paradise finns nu på skiva

22:51

Diskussion om artikeln