Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Brexitförhandlaren David Frost lämnar regeringen – premiärminister Johnsons sits blir allt svårare

Från 2021
Brittiska brexitförhandlaren David Frost promenerar i en mötessal i Bryssel.
Bildtext Frosts avhopp ses som ett tungt bakslag för premiärminister Boris Johnson.
Bild: Olivier Hoslet / EPA

Den brittiska brexitförhandlaren David Frost lämnar regeringen, bekräftar premiärministers kansli. Frost förhåller sig kritiskt till bland annat coronarestriktioner och skattehöjningar.

Minister Frosts avhopp betraktas som ett hårt bakslag för premiärminister Boris Johnson, som är föremål för allt större kritik såväl i hela landet som inom det egna konservativa Tory-partiet.

Många inom det konservativa partiet konstaterar att Johnsons politiska vänner börjar vara lätträknade – och att också hans dagar som premiärminister kan vara det.

Johnson har haft flera motgångar denna vecka, bland annat ett lokalval som gick uselt och partikamrater som röstat emot hans förslag om coronarestriktioner.

Frost, som ledde de brittiska brexitförhandlingarna, uppger i sitt avskedsbrev att han lämnar sitt uppdrag med omedelbar verkan i och med att det brittiska utträdet ur EU nu är säkrat.

Premiärministerns kansli offentliggjorde avskedsbrevet efter att det börjat cirkulera rykten om att Frost var på väg att avgå efter årsskiftet. Frost själv kommenterade saken med att det enda rätta är att avgå omedelbart i och med att hans planer kommit till allmän kännedom.

Kritiserar regeringens linje

Frost säger sig vara bekymrad över den politiska riktningen i Storbritannien är inne på just nu. Särskilt kritiskt förhåller han sig till coronarestriktionerna och skattehöjningarna.

– Jag hoppas att vi möjligast fort kommer dit vi ska: till en lätt reglerad, lågt beskattad ekonomi som bygger på företagsamhet och som går i bräschen för modern vetenskap och ekonomiskt nytänk, skrev Frost i ett brev till Johnson enligt BBC.

Johnson uppger sig beklaga Frosts avhopp "med tanke på allt han åstadkommit".

Boris Johnsons julkris - bara ett mirakel kan rädda honom

13:48

Diskussion om artikeln