Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Ingen Sebastian Aho? Inga problem för Carolina då Jesperi Kotkaniemi imponerar som toppcenter

Från 2021
Jesperi Kotkaniemi firar sitt mål.
Bildtext Jesperi Kotkaniemi tar för sig i Sebastian Ahos frånvaro.
Bild: James Guillory-USA TODAY Sports/AOP

Jesperi Kotkaniemi glänser som Sebastian Ahos vikarie i Carolina. Kotkaniemi var en av Hurricanes stora matchvinnare då hemmalaget besegrade Los Angeles med 5–1.

Sebastian Aho är i covidprotokollet och det har lett till att landsmannen Jesperi Kotkaniemi fått en avsevärt större roll i Carolina.

Kotkaniemi var andracenter då Hurricanes manglade Los Angeles. Kedjan med Teuvo Teräväinen, Kotkaniemi och Jesper Fast slog knock på gästerna redan under matchens första byten.

Kotkaniemi gjorde 1–0 efter bara 37 sekunder spel och en knapp minut senare spädde Fast på med 2–0.

Den 21-årige finländaren utsågs till matchens näst bästa spelare. I de tre senaste matcherna då han fått spela som center har han noterats för 1+4.

– Det gör gott för självförtroendet, förstås. Det känns verkligen bra och de två senaste matcherna har varit roliga, säger Kotkaniemi under presskonferensen efter matchen.

Hyllas av tränaren

Teuvo Teräväinen gjorde också ett mål. Kotkaniemi gav assisten till Teräväinens 4–0-mål i andra perioden.

Carolinas huvudtränare Rod Brind’Amour är inte överraskad över Kotkaniemis poängstim på sistone.

– Han har spelat som ytter för det mesta. Vi visste att han är bättre som center, men vi har tre fantastiska centrar. Han fick inte chansen att visa vad han går för. Nu har han fått mer ansvar i och med den här situationen som har uppstått och han gör ett lysande jobb, säger Brind’Amour på presskonferensen.

Roope Hintz tillbaka med besked

Roope Hintz har gjort en bejublad comeback till Dallas uppställning. Hintz, som hade missat ett par matcher på grund av förkylning, stod för 0+3 i sin andra match efter uppehållet. Stars besegrade Chicago med 4–3 efter förlängning och satte punkt för sin fem matcher långa förlustsvit.

– Vi var i desperat behov av den här segern. Nu gäller det att börja rada upp segrar igen, säger Hintz efter matchen.

Han spelade fram till John Klingbergs segermål i förlängningen. Hintz har stått för 11+10 den här säsongen och är sexa i den finländska poängligan i NHL.

Två finländare i karantän

Den stora snackisen i NHL är det coronakaos som råder. Över 100 spelare är i karantän och flera matcher har ställts in. Endast fem av de tio matcher som skulle ha spelats i natt finländsk tid gick att genomföra.

Två finländare placerades i coronaprotokollet i natt. Jesse Puljujärvi drabbades av corona inför Edmontons bortamatch mot Seattle och han sitter nu i karantän på den amerikanska västkusten.

Artturi Lehkonens läge är snäppet bättre även om han också har drabbats. Lehkonen är i karantän hemma i Montreal då resten av laget gör sig redo för att åka till New York för att spela bortamatchen mot New York Islanders på måndag.

NHL-resultat:

Carolina–Los Angeles 5–1

Teuvo Teräväinen CAR 1+0, +1, 18.37

Jesperi Kotkaniemi CAR 1+1, +1, 15.38

Olli Määttä LAK 0+0, -1, 20.47

Rasmus Kupari LAK 0+0, -1, 12.46

Philadelphia–Ottawa 4–3 efter förlängning

Rasmus Ristolainen 0+0, -1, 21.48

Dallas–Chicago 4–3 efter förlängning

Roope Hintz DAL 0+3, +/- 0, 20.59

Miro Heiskanen DAL 0+0, +/- 0, 25.16

Jani Hakanpää DAL 0+0, -1, 10.32

Esa Lindell DAL 0+0, +/- 0, 20.53

Kevin Lankinen CHI 35/39, 61.57

Detroit–New Jersey 5–2

Janne Kuokkanen NJD 0+0, -2, 11.59

Seattle–Edmonton 3–5

Joonas Donskoi SEA 0+0, -1, 10.00

Diskussion om artikeln